KARNIVAL PERPADUAN

KARNIVAL PERPADUAN

[Ahad, 11 Mac 2018] Karnival Perpaduan telah diadakan di Taman Bandar Senawang hari ini, anjuran Kelab Rukun Tetangga, Taman Bandar Senawang. Objektif karnival ini adalah untuk mewujudkan kesedaran tentang perpaduan dan kesejahteraan masyarakat setempat sebagai tanggungjawab bersama yang melibatkan pelbagai agensi dan NGO dalam program komuniti, terutamanya di daerah di bawah DUN Paroi / Parlimen Rembau pada tahun 2018. Ia juga menjadi platform interaksi yang luas antara semua peringkat masyarakat. Karnival ini dihadiri oleh Yang Berbahagia Brig. Gen. Khairy Jamaluddin Abu Bakar, Menteri Belia dan Sukan, dan Yang Berusaha Tuan Mohd Ghazali bin Abd Wahid, ADUN Paroi.

Acara bermula seawal 7.30 pagi dengan senaman pagi, diikuti dengan pelbagai aktiviti menarik. School of Health Sciences, KPJUC telah dijemput menjadi salah satu peserta pameran kesihatan, yang diwakili oleh Jabatan Pengimejan Perubatan dan Fisioterapi dengan melakukan beberapa aktiviti kesihatan bagi mewujudkan kesedaran kepada penduduk setempat tentang betapa pentingnya menjaga kesihatan. Dalam aktiviti yang dijalankan, penduduk setempat dididik berkenaan kepentingan mengamalkan gaya hidup sihat dan kesedaran mengenai kanser payudara dan kanser serviks.

Aktiviti yang dianjurkan termasuk aerobik, pertandingan mewarna, permainan untuk kanak-kanak dan pemeriksaan kesihatan percuma, derma darah, serta perundingan dengan pegawai perubatan. Antara peserta pameran ialah FAMA, Mardi, Kementerian Kesihatan, Jabatan Bomba dan Penyelamat, PDRM, PTPTN, Maybank, Agro Bank, Prudential dan pelbagai lagi. Karnival ini mendapat sambutan menggalakkan daripada penduduk Bandar Senawang dan kawasan berdekatan.