Gambaran Keseluruhan Program

Program Asasi Sains dalam KPJUC menetapkan sendiri selain daripada kursus pra universiti lain dengan struktur yang seimbang dari sukatan pelajaran dan mod penilaiannya. Program ini memenuhi keperluan pelajar dengan menyediakan pendidikan pra-universiti tersendiri yang menyediakan pelajar untuk memulakan pengajian sarjana muda Program ini menyediakan laluan bagi pelajar untuk melanjutkan pengajian sarjana muda mereka dalam pendidikan penjagaan kesihatan

Peluang kerjaya

Asasi Sains (FIS) adalah program pra-universiti yang boleh diambil oleh pelajar selepas SPM sebagai persediaan untuk program sarjana. Ia adalah jalan mudah untuk mempelajari ijazah yang berkaitan dengan sains yang memberi laluan kepada pelajar ke arah ijazah sarjana dalam sains. Dengan akreditasi dari MQA, sijil ini sah untuk universiti tempatan dan swasta di Malaysia

PENGAMBILAN JULAI

Mohon sekarang

PENYELARAS PROGRAM

Nama :Nikmah Utami Sawai

Emel
: [email protected]

BUTIR-BUTIR PROGRAM

  • Kod – R/010/3/0091 (10/2022)
  • Tempoh – Sepenuh Masa (1 Tahun)
  • Yuran – Tempatan: RM10,500
  • Mod : Sepenuh Masa
  • Kampus : KPJUC Nilai
  • Pengambilan– Mac, Julai dan September
WhatsApp saya
BIASISWA

SYARAT KEMASUKAN

Pelajar Malaysia:

Kemasukan program untuk peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
Pelajar melanjutkan pelajaran ke program Ijazah Sarjana Muda Pertama di Malaysia Bidang Perubatan :
– Lulus SPM / SPMV / O-Level dengan sekurang-kurangnya Gred B dalam 5 subjek termasuk Matematik atau Tambah Matematik, Fizik, Kimia, Biologi dan lain-lain yang tertakluk kepada kredit dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris atau keperluan lain yang setara.

Pelajar melanjutkan pelajaran ke Program Ijazah Sarjana Muda Pertama di Malaysia Bidang pergigian dan farmasi :
– Lulus SPM / SPMV / O-Level dengan sekurang-kurangnya gred B dalam 5 subjek termasuk Matematik atau Tambah Matematik, Fizik, Kimia dan Biologi
atau lain mata pelajaran Teknikal dan kredit dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris atau keperluan lain yang setara
Pelajar melanjutkan pelajaran ke Program Ijazah Sarjana Muda Pertama di MalaysiaBidang Sains :
– Lulus SPM / SPMV / O-Level dengan sekurang-kurangnya kredit (c) dalam (5) subjek termasuk Matematik dan 2 mata pelajaran Sains lain dan lulus dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris atau keperluan lain yang setara
Pelajar melanjutkan pelajaran ke Program Ijazah Sarjana Muda Pertama di Malaysia BidangKejuruteraan :
– Lulus SPM / SPMV / O-Level dengan kredit (c) dalam (5) subjek termasuk Matematik, dan mana-mana satu (1) subjek Sains.
Pelajar melanjutkan pelajaran ke Program Ijazah Sarjana Muda Pertama di Malaysia bidang Arkitek:
– Lulus SPM / SPMV / O-Level dengan kredit (c) dalam (5) subjek termasuk Matematik
Pelajar melanjutkan pelajaran ke Program Ijazah Sarjana Muda Pertama di Malaysia Bidang Sains Sekutu :
-Pass SPM / SPMV / O-Level dengan sekurang-kurangnya kredit (c) dalam (5) subjek termasuk dari 3 orang lain subjek di bawah:
-Biologi
-Fizik
-Matematik
-Kimia
-Bahasa Inggeris
Keperluan Kemasukan daripada (UEC)
– Lulus Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) dengan sekurang-kurangnya gred B dalam 4 subjek termasuk Sains dan Matematik
Keperluan kemasukan dari Asasi Sains kepadaSarjana Muda Farmasi(Pharmacy)
-Asasi Sains dengan sekurang-kurangnya gred CGPA 3.00 dan ke atas dengan sekurang-kurangnya gred B dalam mata pelajaran Kimia dan program itu harus dijalankan sekurang-kurangnya dalam satu tahun.
– Lulus SPM dengan sekurang-kurangnya gred (B) dalam 5 mata pelajaran: Biologi dan Kimia dan Fizik dan Matematik (atau menambah Matematik) dan satu lagi mata pelajaran lain
– Pelajar Malaysia mesti lulus Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris dengan kredit (c) dalam SPM atau keperluan yang sama
– Lulus minimum Band 3 di MUET sebelum lulus atau tunjuk 550 TOEFL atau 6.0 IELTS dengan Band 5.5 minimum untuk kemahiran menulis, Membaca, Mendengar / Bercakap (WRLS)

BUTIRAN PROGRAM

Kursus ini menyediakan dan melengkapkan pelajar dengan pengetahuan, kemahiran dan sikap untuk memahami psikologi asas. Pelajar akan mempelajari asas sejarah dalam psikologi, kaedah psikologi; tingkah laku; perhatian dan persepsi; motivasi dan emosi; belajar, ingatan dan lupa; keperibadian dan kepintaran.

Kursus ini, yang pertama dalam urutan 3-semester, adalah kursus peringkat pra-Pertengahan yang direka untuk membangunkan kecekapan komunikatif dalam bahasa Inggeris bertulis dan bercakap

Kursus ini merangkumi topik mengenai aljabar linear asas, persamaan, ketidaksamaan, fungsi dan graf mereka, fungsi polinomial dan rasional, menganalisis graf, fungsi eksponen dan logaritma, sistem persamaan linear dan matriks.

Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar mempelajari prinsip-prinsip asas kimia dan menerapkan pengetahuan tentang pentingnya kimia dalam analisis kimia.

Topik-topik yang diliputi dalam praktikal termasuk kajian unit formula, perkara, ikatan kimia, keseimbangan kimia, keseimbangan ionik, titrasi asid dan asas, dan termokimia.

Topik yang dibincangkan dalam kuliah termasuk struktur dan fungsi sel, mikroskopi, membran sel, enzim, metabolisme sel dan respirasi, fotosintesis, homeostasis dan sistem imun

Topik-topik yang diliputi dalam praktikal termasuk amalan makmal yang selamat, kajian mikroskop, sel dan komponennya, osmosis oleh osmometer kentang dan plasmolisis dalam kulit dalam larutan isotonik, hipotonik, dan hipertonik menggunakan natrium klorida dan kalium klorida, Pencernaan kanji, lemak dan protein , mengenal pasti pelbagai pigmen tumbuhan dan mengenal pasti juzuk biokimia tumbuhan seperti lemak karbohidrat dan protein.

Kursus ini memperkenalkan prinsip dan asas pengurusan masa, membaca, menulis dan berfikir secara kritikal, mendengar aktif, teknik penyelesaian masalah dan kemahiran pengambilan ujian. Pendedahan akan diberikan kepada teknik dalam organisasi pertuturan, perancangan dan persembahan yang berkesan serta menguruskan kerja kumpulan

Kursus ini, yang kedua dalam urutan 3-semester, adalah kursus peringkat Perantaraan yang direka untuk membangunkan kompetensi komunikatif dalam bahasa Inggeris bertulis dan lisan.

Kursus ini bertujuan untuk mendapatkan pemahaman yang kukuh mengenai prinsip dan konsep penting dalam matematik dan memberi persediaan pelajar untuk peringkat seterusnya.

Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar mengkaji prinsip-prinsip asas kimia dan menerapkan pengetahuan dan menghubungkan kepentingan kimia dalam analisis kimia; dan kepada pelbagai proses tubuh termasuk reaksi kimia dan interaksi dalam badan.

Kelas makmal Praktikal Kimia 2 terdiri daripada satu siri eksperimen 7 yang direka untuk menggambarkan fenomena kimia asas dan mengukuhkan konsep yang diliputi dalam bahagian kuliah yang berasaskan kursus Kimia 2. Ia juga bertujuan untuk membangunkan percubaan umum, persembahan data dan juga melaporkan kemahiran menulis.

Topik-topik yang dibincangkan dalam kuliah termasuk struktur dan fungsi sistem organ utama di bahagian manusia, mitosis dan meiosis, biodiversiti, struktur DNA, ciri-ciri replikasi DNA, penggunaan teknologi gen dan istilah-istilah asas dalam ekologi

Topik-topik yang diliputi dalam praktikal termasuk kajian, mitosis-meiosis divisi sel, anatomi sistem saraf, sistem kardiovaskular, sistem endokrin, sistem pernafasan, sistem kencing, sistem pembiakan, sistem rangka manusia dan organ rasa. , slaid histologi bagi tisu / organ yang berbeza, hematologi, biokimia dan penentuan tekanan darah juga akan dilindungi

Kursus ini menyediakan dan melengkapkan pelajar dengan pengetahuan, kemahiran dan sikap untuk memahami pertimbangan undang-undang dan etika dalam amalan penjagaan kesihatan.

Kursus ini, akhir jujukan 3-semester, adalah kursus peringkat Perantaraan yang direka untuk membangunkan kompetensi berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris bertulis dan bertutur dan menyediakan asas khusus untuk tahap seterusnya iaitu Bahasa Inggeris akademik.

Kursus ini merangkumi asas-asas fizik yang merangkumi topik-topik: Pengukuran asas, mekanik, perkara dan ayunan dan gelombang, Elektrik, Magnetisme, Fizik Kuantum dan Zarah dan Fizik Nuklear.

Kursus ini merangkumi sesi praktikal yang berkaitan dengan kursus fizik yang merangkumi eksperimen: Pengukuran dan Kepastian, Kejatuhan Percuma dan Gerakan Projektif, Prinsip Pemuliharaan Momentum Linier, Keseimbangan Angkatan, Gerakan Harmonis Mudah, Kapasitor: Masa Yang Berterusan Litar RC, Undang-undang OHM dan Rintangan Setara dan Potensiometer: Rintangan Dalaman bagi Sel Kering.