Gambaran Keseluruhan Program

Diploma Farmasi bertujuan untuk membangunkan Pembimbing Farmasi yang terlatih dalam penyebaran pengetahuan yang selaras dengan perkhidmatan penjagaan farmaseutikal yang berkembang, serta dipupuk untuk menanamkan kemahiran dan sikap yang diperlukan dalam penyampaian perkhidmatan sedemikian, tanpa mengira laman praktik dalam skop dan peranan Pembantu Farmasi

Peluang kerjaya

Kepelbagaian dalam jalur kerjaya dengan kelayakan Diploma Farmasi:

Berdasarkan Hospital
Pembantu Farmasi di hospital

Komuniti Farmasi
Pembantu Farmasi / Penyelia dalam farmasi komuniti

Klinik
Pembantu Farmasi di kaunter dispensari

Industri Farmaseutikal
Pembuatan / kawalan kualiti / Jabatan pemasaran

Syarikat Penyelidikan
Pegawai Penyelidik

Akademik/Tenaga Pengajar
Tutor, pengajar farmasi dan pembantu makmal di sekolah atau institusi farmasi yang berkaitan.

Mohon sekarang

PENYELARAS PROGRAM

Nama : Tan Ching Siang

Emel : [email protected]

BUTIR-BUTIR PROGRAM

 • Kod – R/727/4/0027 (03/2023)
 • Tempoh– 3 Tahun
 • Yuran– Tempatan: RM51 888
 • Mod : Sepenuh Masa
 • Kampus : KPJIC Penang
 • Pengambilan –Jun dan September
WhatsApp saya

SYARAT KEMASUKAN

Pelajar Malaysia:

1) Lulus SIjil Pelajaran Malaysia (SPM) atau setara dengan tiga (3) kredit
2) Kredit dalam
Sama ada satu (1) mata pelajaran berikut;
 • Sains Am
 • Biologi
 • Kimia
 • Fizik
  ATAU
 • Matematik

3) Kredit dalam dua (2) mata pelajaran lain
4) Lulus dalam Bahasa Melayu

BUTIRAN PROGRAM

Modul ini bertujuan untuk membolehkan pelajar membangunkan pemahaman asas mengenai konsep dan aplikasi pelbagai kemahiran komunikasi dan menggunakannya dalam konteks pendidikan Ia akan memastikan penggunaan kemahiran komunikasi yang sesuai dan tepat pada dos ubat yang boleh meningkatkan pematuhan pesakit terhadap terapi dadah.

Modul ini direka bentuk untuk memberikan pemahaman yang komprehensif mengenai struktur manusia dan fungsi pelbagai organ dan penyakit yang berkaitan. Tubuh manusia digambarkan pada sistem oleh sistem. Ia juga berfungsi sebagai asas bagi pelajar untuk menerapkan pengetahuan yang diperoleh apabila mereka meneruskan pelajaran ke bidang lain seperti Farmakologi.

Modul ini direka untuk memberi pelajar pengetahuan dan kemahiran yang akan membolehkan pelajar menggambar dan mentafsir graf fungsi linier, kuadrat, eksponen, logaritma, dan trigonometri. Akhirnya mereka akan dapat menyelesaikan persamaan dan ketidaksamaan yang berkaitan, serta masalah kehidupan sebenar yang berkaitan dengan kerjaya mereka di farmasi.

Modul ini direka untuk menyediakan asas asas dalam memahami organisma hidup termasuk struktur dan mekanisme setiap sistem. Tubuh manusia digambarkan sistem oleh sistem. Ia juga berfungsi sebagai asas bagi pelajar untuk menerapkan pengetahuan yang diperoleh apabila mereka meneruskan pelajaran ke bidang lain seperti Farmakologi

Modul ini memperkenalkan kajian Pharmaceutics yang akan membolehkan pelajar untuk mahir menyediakan produk farmaseutikal secara kecil-kecilan dan mengeluarkan dadah kepada pesakit yang berkaitan dengan implikasi undang-undang, terapeutik dan profesional. Ia memberikan maklumat kepada pelajar tentang prinsip-prinsip pengeluaran, penjagaan dan penggunaan peralatan makmal, menggunakan buku rujukan yang berkaitan, singkatan Latin, pengiraan farmaseutikal mudah dan butiran preskripsi.

Modul ini memaparkan peranan dan tanggungjawab pembantu farmasi dalam penyediaan penjagaan farmaseutikal untuk menyokong profesion farmasi. Ia juga memperkenalkan sistem organisasi dan program penjagaan farmaseutikal kebangsaan di bawah Kementerian Kesihatan. Peluang juga diberikan kepada pelajar farmasi untuk membandingkan sistem organisasi di KPJ Group of Hospital.

Modul ini direka untuk membolehkan pelajar mengkaji prinsip-prinsip asas kimia dan menggunakan pengetahuan untuk mengaitkan kepentingan kimia dalam analisis kimia; dan kepada pelbagai proses badan yang merangkumi tindak balas kimia dan interaksi dalam badan

Modul ini bertujuan untuk memberi para pelajar dengan pemahaman tentang prinsip-prinsip fisiokimia yang mempengaruhi perumusan dan kestabilan sistem penyampaian ubat, kemahiran matematik yang diperlukan sepanjang program dan kemahiran praktikal yang diperlukan untuk memperluaskan ubat-ubatan secara ekstensor. Modul ini khusus memberi tumpuan kepada pengiraan farmaseutikal yang bertujuan untuk campuran dan perairan aromatik dan bagaimana persiapan ini boleh digunakan Ia juga menerangkan komposisi, sifat dan penggunaan produk ini.

Kursus ini membincangkan Sejarah dan Politik, Perlembagaan Malaysia, Sistem dan Struktur Pentadbiran Negara, Kemasyarakatan dan Perpaduan dan Pembangunan Negara dan Agama Kepercayaan. Kursus ini adalah bertujuan untuk melahirkan graduan yang mempunyai identiti kebangsaan dan semangat patriotisme yang unggul. Pengajaran dan pembelajaran akan dilaksanakan dalam bentuk kuliah, tugasan, peperiksaan dan pengalaman pembelajaran.

Modul ini akan memperkenalkan anda kepada beberapa cara untuk mewakili data secara grafik dan meringkaskan data berangka. Pelajar akan mempelajari penggunaan carta pai, carta bar, histogram dan plot bertaburan. Diagram, carta dan graf digunakan oleh semua orang untuk menyatakan maklumat secara visual.

Modul ini mengintegrasikan teori Pengenalan Pharmaceutics ke dalam amalan pengagihan untuk membangunkan kemahiran penaakulan klinikal dalam keadaan farmasi. Praktik pengajaran akan memberi penekanan kepada prinsip-prinsip asas pengeluaran, komponen preskripsi dan proses lain dengan maklumat penting yang pelajar mesti tahu dan sedar. Pelajar akan ditempatkan di farmasi pesakit untuk melihat proses farmasi di tempat kerja.

Modul ini bertujuan untuk memberi para pelajar dengan memahami prinsip-prinsip fisiokimia yang mempengaruhi perumusan dan kestabilan sistem penyampaian ubat, kemahiran matematik yang diperlukan di seluruh modul dan kemahiran praktikal yang diperlukan untuk memperluaskan ubat-ubatan. Modul ini secara khusus menggambarkan apa yang dimaksudkan dengan emulsi, krim, salep, pasta, cat, linimen dan persiapan hidung dan bagaimana pelbagai persiapan boleh digunakan. Ia juga menerangkan komposisi, sifat dan penggunaan produk ini.

Modul ini menyediakan pengetahuan pelajar mengenai mikroorganisma dan aktiviti yang berkaitan dengan penyakit, pertahanan badan dan bagaimana untuk mengawal penyebaran jangkitan Modul ini juga memperkenalkan pelajar asas-asas mikrobiologi, penyebaran, kawalan serta rawatan untuk pelbagai jenis jangkitan

Modul ini adalah fasa pengenalan kepada farmakologi yang merupakan kajian dadah dan asal, sifat, sifat dan kesannya terhadap organisma hidup. Ia memberikan para pelajar maklumat asas mengenai aktiviti ubat dalam bidang farmakologi yang memberi tumpuan kepada Pharmacognosy, Pentadbiran Dadah atau Pharmaceutics, Pharmacokinetic, Pharmacodynamic, Pharmacotherapeutics and Toxicology

Modul ini direka untuk menyediakan prinsip asas dan asas dalam kimia organik untuk melengkapkan pembantu farmasi dengan kemahiran teknikal dalam kimia analisis. Ia juga berfungsi sebagai prasyarat untuk Kimia Farmaseutikal. Pengetahuan mengenai struktur, fungsi, dan reaktiviti molekul organik dari pelbagai fenomena, dari proses biologi dan biokimia (interaksi enzim-substrat), kepada ubat-ubatan (farmaseutikal), kepada sifat bahan (polimer) dibincangkan.

Modul ini memberi peluang untuk mengintegrasikan teori Pengenalan Pharmaceutics, Pharmaceutics Asas I dan Asas Pharmaceutics II ke dalam amalan untuk mengkompaun persediaan ekstemporan yang mudah dan menjalankan kaunter mudah di bawah pengawasan di farmasi hospital. Mereka juga akan dapat mengintegrasikan teori-teori PENGENALAN kepada PHARMACOLOGY ke dalam praktik pengagihan. Kemahiran komunikasi yang disediakan akan memastikan amalan tingkah laku profesional dan hubungan profesional.

Modul ini memberi peluang kepada pelajar untuk mengamalkan kemahiran yang diterima di dalam bilik darjah untuk menyediakan pandangan yang lebih luas mengenai penjagaan kesihatan dan melengkapkan mereka dengan pengetahuan, kemahiran dan keyakinan yang mencukupi untuk dapat membangun dan memanjangkan peranan klinikal dan profesional sebagai sebahagian daripada pasukan penjagaan kesihatan pelbagai disiplin

Modul ini memberi tumpuan kepada masalah dan penyakit yang mungkin berlaku dalam sistem organ tertentu. Pelajar diberi pengetahuan tentang penyakit dan keadaan sistem pencernaan, sistem pernafasan, sistem kardiovaskular (jantung dan saluran darah) dan gangguan darah. Ia akan memastikan penggunaan kemahiran komunikasi yang sesuai dan tepat pada dos ubat untuk meningkatkan kepatuhan pesakit terhadap terapi dadah.

Subjek ini melengkapkan pelajar farmasi dengan pengetahuan dan kemahiran mengenai teknik pendispensan yang betul, pilih maklumat mengenai dos ubat untuk penggunaan ubat yang betul untuk meningkatkan pengurusan pesakit. Ia juga memberi peluang untuk mensimulasikan pengaturan farmasi hospital.

Modul ini bertujuan untuk memberi para pelajar lebih memahami prinsip-prinsip fisiokimia yang mempengaruhi perumusan dan kestabilan sistem penyampaian ubat, kemahiran matematik yang diperlukan di seluruh modul dan kemahiran praktikal yang diperlukan untuk memperluaskan ubat-ubatan secara ekstensor. Ia secara khusus menggambarkan cuci mulut, gargle, penggantungan atau losyen, penyelesaian, tablet, kapsul, pastil dan caset dan bagaimana persiapan ini boleh digunakan. Selain menggambarkan komposisi, sifat dan penggunaan produk ini; pentingnya langkah-langkah kawal selia untuk Hospital & Institusi yang berkaitan dengan pengendalian racun dan dadah berbahaya ditekankan.

Para pelajar akan diperkenalkan kepada prinsip-prinsip teknik aseptik untuk pengeluaran steril dan jaminan kualiti untuk membolehkan mereka psikomotor dan kemahiran analisis yang diperlukan untuk amalan yang kompeten dan reflektif dalam kehidupan mereka. Para pelajar akan dihantar ke farmasi dan institusi hospital terpilih yang akan menekankan pengkomposan steril pada Rekonstitusi Obat Cytotoxic (CDR).

Matapelajaran ini mendedahkan kepada pelajar tentang konsep-konsep asas yang terdapat dalam Islam di mana ia penting untuk membentuk jatidiri yang kukuh. Topik ini juga akan menjelaskan tentang kepentingan agama dalam kehidupan manusia yang bertujuan untuk memandu manusia ke jalan yang diredhai oleh Allah. Selain daripada itu subjek ini juga akan menjelaskan penekanan yang diberikan oleh Islam terhadap beberapa perkara penting dalam kehidupan manusia termasuklah dalam aspek epistemologi dan aksiologi, kekeluargaan, kemasyarakatan, ekonomi dan salah faham terhadap Islam.

Modul ini memberi tumpuan kepada masalah dan penyakit yang mungkin berlaku dalam sistem organ tertentu. Pelajar diberi pengetahuan mengenai penyakit dan keadaan sistem buah pinggang, sistem saraf, sistem endokrin dan sistem pembiakan. Ia akan memastikan penggunaan kemahiran komunikasi yang sesuai dan tepat pada dos ubat untuk meningkatkan kepatuhan pesakit terhadap terapi dadah.

Modul ini memberi tumpuan kepada masalah dan penyakit yang mungkin berlaku dalam sistem organ tertentu. Pelajar diberi pengetahuan tentang penyakit dan keadaan sistem muskuloskeletal, gangguan kulit, mata dan telinga; sebagai tambahan kepada interaksi dadah, keselamatan dadah, keberkesanan ubat dan akibat polifarmasi. Ia akan memastikan penggunaan kemahiran komunikasi yang sesuai dan tepat pada dos ubat untuk meningkatkan kepatuhan pesakit terhadap terapi dadah.

Modul ini terus memberikan prinsip-prinsip fisiokimia yang mempengaruhi perumusan dan kestabilan sistem penyampaian ubat melalui serbuk, granul, enema, suppositori, prinsip dan kaedah pensterilan, persediaan mata dan produk parenteral. Teori yang dibahas dalam modul ini menyediakan pelajar untuk pengawalseliaan sendiri dan pengiktirafan terhadap keperluan peningkatan diri yang berterusan dengan kesedaran mengenai batasan peribadi termasuk batasan pengetahuan perubatan seseorang semasa proses pengedaran ubat kepada pesakit dan kakitangan penjagaan kesihatan lain di dalam kawasan klinikal.

Modul ini memperkenalkan pemahaman yang jelas tentang sistem pengedaran dadah, dari penerimaan ubat oleh institusi melalui pentadbiran mereka kepada pesakit, adalah asas kepada peranan pembantu farmasi. Dalam giliran ini, pelajar akan meningkatkan pengetahuan mereka tentang sistem pengedaran dadah dan peranan pelbagai pembekal penjagaan kesihatan di dalamnya. Mereka akan membangunkan kemahiran yang diperlukan untuk berfungsi dalam bidang utama sistem pengedaran dadah, dan mula menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan isu pengedaran dadah.

Modul ini akan mengintegrasikan teori-teori yang diperolehi dalam Pharmaceutics Intermediate and Advanced, Pharmacology dan Sistem Pengedaran Dadah. Para pelajar akan dihantar ke farmasi dan institusi hospital terpilih yang akan menekankan Sistem Rantaian Dingin yang berkaitan dengan penyimpanan imunologi dan vaksin. Mereka juga akan dapat mengkaji amalan farmasi hospital, termasuk peranan farmasi hospital dalam sistem penjagaan kesihatan, sistem pengedaran dadah, keselamatan ubat, dan tugas rutin pembantu farmasi.

Modul ini akan menggabungkan teori-teori yang diperolehi dalam Farmaceutics dan Pharmacology. Para pelajar akan dihantar ke institusi farmasi hospital terpilih yang akan menekankan proses pendispensan pesakit dalam amalan farmasi Mereka akan dapat mengkaji amalan farmasi hospital, termasuk peranan pembantu farmasi dalam sistem penjagaan kesihatan, proses pendispensan pesakit, keselamatan ubat, dan tugas rutin juruteknik farmasi. Pelajar akan diperkenalkan kepada prinsip dan prosedur amalan farmasi yang berkaitan dengan penjagaan pesakit yang terhad kepada pesakit dalam dan pembekalan ubat di wad.

Modul ini merangkumi konsep-konsep utama dalam ubat alternatif, yang pertama sekali menerangkan asal-usulnya, kaedah-kaedah dan pelbagai kegunaan terapeutik. Ia menawarkan pelajar memahami setiap jenis dan kaedah amalannya iaitu; naturopati, Perubatan Melayu Tradisional, Perubatan Tradisional Cina, akupunktur, refleksologi, ayurveda, kiropraktik, homeopati dan aromaterapi.

Modul ini akan menyediakan pelajar-pelajar farmasi untuk mengaplikasikan lebih banyak teori-teori dalam Farmaceutics dan Pharmacology dalam amalan farmasi yang akan menekankan kebertanggungjawaban individu dalam proses pendispensan pesakit dalam amalan farmasi. Pengiktirafan kecekapan mereka yang lebih baik dalam amalan farmasi akan membolehkan pelajar menyediakan ruang lingkup tanggungjawab yang lebih luas dalam peranan mereka dalam sistem penjagaan kesihatan, proses pendispensan pesakit, keselamatan ubat, dan untuk membantu tugas-tugas rutin pembantu farmasi

Kursus ini memberikan pelajar pengetahuan asas tentang proses kemahiran membuat keputusan dan tingkah laku dengan bijak dan cekap. Ini termasuk memberi pelajar pemahaman tentang beberapa pendekatan membuat keputusan berdasarkan model membuat keputusan yang dipilih. Aspek yang mempengaruhi keputusan sebagai nilai, keperluan dan matlamat serta unsur ketidakpastian juga dibincangkan. Di samping itu, faktor agama dan agama, pengalaman, persekitaran, personaliti kognitif, psikologi, etika dan individu juga diambil kira dalam membuat keputusan.

Kursus ini dibangunkan untuk melengkapkan pelajar dengan kemahiran bahasa Inggeris yang lebih tinggi dan meningkatkan kecekapan komunikatif dalam bahasa Inggeris bertulis dan bercakap, khususnya dalam persediaan untuk pengajian tinggi dan pekerjaan.

Modul ini akan memberi anda kemahiran dan pengetahuan untuk bekerja di peringkat kemasukan dalam farmasi runcit / komuniti. Fungsi-fungsi tipikal dalam industri farmasi runcit / komuniti di peringkat ini termasuk berkhidmat dan berinteraksi dengan pelanggan, produk dagangan dan mengendalikan stok, memahami pelbagai produk dan peranan dan tanggungjawab pembantu farmasi dan ahli farmasi, berkomunikasi dengan pelanggan untuk mengenal pasti keperluan dan menyediakan produk yang bersesuaian nasihat dan / atau rujukan.

Modul ini akan menyediakan pelbagai kaedah analisis untuk mengawal kualiti ubat-ubatan. Pendekatan rasionalnya terhadap struktur fizikal atau kimia dan asal produk melalui ujian farmaseutikal. Ia berkaitan dengan teori dan aplikasi praktikal pelbagai kaedah yang digunakan untuk menganalisis sampel biologi dan kimia, termasuk latihan tangan dengan peralatan seperti instrumen dan kaedah spektroskopi dan kromatografi.

Modul ini bertujuan untuk memberi pengetahuan pelajar tentang imunologi asas dan untuk memberikan pengetahuan farmakologi tentang ubat-ubatan dalam tindak balas keradangan. Ia juga mendekati penyakit berjangkit dari beberapa perspektif – meneroka biologi, epidemiologi, ekologi, dan evolusi patogen yang berkaitan dengan pertahanan imun yang luar biasa dari tuan rumah manusia mereka. Pelajar juga akan belajar bagaimana untuk mengkaji perubahan dalam kejadian penyakit, dan menyiasat strategi untuk memerangi penyakit melalui kajian kes terperinci dengan ubat anti antibakteria, sistemik dan topikal antikulat, ubat antivirus, ubat antiparasit, ubat anthelmintik dan ubat kanser.

Modul ini akan meningkatkan kebolehlaksanaan dan kesesuaian dalam menyelesaikan isu kesihatan masyarakat yang berkaitan dengan farmasi komuniti. Praktik farmasi akan menunjukkan kecekapan dalam kemahiran interpersonal, bertindak balas terhadap gejala, dan penyediaan perkhidmatan kepada pelbagai kumpulan pesakit, seperti, kanak-kanak, wanita, orang tua, dan pesakit kronik. Di samping itu, pengetahuan pelajar tentang pelbagai bidang terapeutik akan mengukuhkan akauntabiliti individu dalam amalan farmasi serta mewujudkan kemahiran penaakulan klinikal yang kukuh dalam peranan mereka dalam sistem penjagaan kesihatan komuniti

Modul ini menyediakan pelajar dengan maklumat asas yang diperlukan untuk membincangkan penggubalan penyelidikan, mengkaji literatur dan memperbaiki kajian dengan membangunkan latar belakang statistik dan mewujudkan parameter untuk kajian dalam bidang farmasi. Ia mewujudkan pemahaman tentang proses penyelidikan dari perumusan idea melalui analisis data dan tafsiran. Pengetahuan yang diperoleh kemudian digunakan untuk membuat penyelidikan penyelidikan mengenai topik minat. Ia juga membolehkan pelajar membaca dan memahami kesusasteraan mengenai penyelidikan yang dilakukan di bidang farmasi.

Modul ini direka untuk menggalakkan para pelajar untuk mengambil bahagian dalam aktiviti khidmat masyarakat. Terdapat banyak kemahiran yang boleh dipelajari, seperti kerja berpasukan, kepimpinan dan sebagainya. Ia juga boleh membangunkan kesedaran, pengetahuan dan kemahiran untuk bekerja dengan populasi khas dan pelbagai.