Gambaran Keseluruhan Program

Profesi fisioterapi berkenaan dengan menilai, merawat dan mencegah gangguan pergerakan manusia yang memulihkan fungsi normal meminimumkan disfungsi pada orang dewasa dan kanak-kanak dengan gangguan fizikal; mencegah kecederaan dan kecacatan di tempat kerja di rumah atau semasa aktiviti rekreasi dan mempromosikan kesihatan masyarakat untuk semua peringkat umur. Ini menyediakan pendidikan yang seimbang dalam bidang berkaitan sains perubatan, sains tingkah laku dan amalan fisioterapi. Kursus ini juga menggalakkan sikap siasatan saintifik, penilaian kritikal dan amalan reflektif.

Peluang kerjaya

Fisioterapi adalah profesion yang sangat dicari di Malaysia. Ahli fisioterapi diperlukan di pelbagai tempat selain daripada hospital seperti komuniti, rumah penjagaan, pusat jagaan kanan, sekolah khas, pasukan sukan, pusat kecergasan, industri, pusat persendirian atau hospital swasta dan agensi kerajaan.

PENGAMBILAN JULAI

Mohon sekarang

PENYELARAS PROGRAM

Nama : Nurshazana Akmal Jamaludin

Emel : [email protected]

BUTIR-BUTIR PROGRAM

 • Kod – R/726/4/0015 (9/2022)

 • Tempoh– Sepenuh Masa (3 Tahun / 6 Semester)
 • Yuran – Tempatan: RM50,568
 • Mod : Sepenuh Masa
 • Kampus : KPJUC Nilai
 • Pengambilan– Mac, Julai dan September
WhatsApp saya

SYARAT KEMASUKAN

Pelajar Malaysia:

SPM atausetara dengan minimum lulus Bahasa Melayu danBahasa Inggeris dan 5 kredit dalam

 • Matematik DAN
 • satu (1) mata pelajaran sains (Biologi / Fizik / Kimia / Sains Gunaan / Sains Am DAN
 • tiga (3) mata pelajaran lain (termasuk Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris jika kredit)

ATAU

GCE / O atau setaraf dengan lulus minimum Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris dan lima (5) gred C dalam mata pelajaran berikut;

 • Matematik,
 • satu (1) mata pelajaran sains (Biologi / Fizik / Kimia / Sains Am / Sains Gunaan), DAN
 • mana-mana tiga (3) mata pelajaran lain (termasuk Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris jika kredit)

ATAU

Sijil yang berkaitan dengan Sains Kesihatan dengan CPGA minimum 2.75

Pelajar Antarabangsa
 • Ujian Skor Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Asing (TOEFL) 550; atau
 • Sistem Ujian Bahasa Inggeris Antarabangsa (IELTS) 5.5; atau
 • Cambridge English: Advanced (CAE); atau
 • Cambridge Bahasa Inggeris: Kemahiran (CPE); atau
 • Pearson Test of English (PTE) Akademik

BUTIRAN PROGRAM

Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar mengkaji tubuh manusia yang hidup dan menggunakan pengetahuan secara fungsional untuk memahami lebih banyak mekanisme yang membolehkan pergerakan badan berlaku

Kursus ini direka untuk menyediakan pelajar dengan konsep asas kimia dan biologi fisiologi manusia, untuk mengintegrasikan konsep berkaitan fisiologi manusia dan untuk memahami hubungan antara struktur anatomi dan fungsi mereka.

Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada teori dan prinsip psikologi dalam bidang yang berkaitan dengan kesihatan dan kesejahteraan. Ia juga mengkaji sumbangan psikologi teoritis dan empirikal kepada promosi dan penyelenggaraan kesihatan dan pencegahan dan rawatan penyakit. Tahap utama pembangunan manusia juga ditekankan berkaitan dengan kesejahteraan umum.

Kursus ini direka untuk melengkapkan pelajar dengan kemahiran asas membaca, menulis, mendengar dan bercakap. Pelajar akan didedahkan kepada strategi dalam mendengar dan bercakap yang berkesan; bahagian ucapan, tenses mudah, dan struktur esei 5 ayat yang memberi tumpuan kepada genre sebab-akibat.

Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar memperoleh pemahaman asas tentang komputer dan menggunakan teknologi maklumat dalam menyediakan tugas yang berkesan dan berkesan berkaitan dengan penjagaan kesihatan.

Kursus ini membincangkan Sejarah dan Politik, Perlembagaan Malaysia, Sistem dan Struktur Pentadbiran Negara, Kemasyarakatan dan Perpaduan dan Pembangunan Negara dan Agama Kepercayaan. Kursus ini adalah bertujuan untuk melahirkan graduan yang mempunyai identiti kebangsaan dan semangat patriotisme yang unggul. Pengajaran dan pembelajaran akan dilaksanakan dalam bentuk kuliah, tugasan, peperiksaan dan pengalaman pembelajaran.

Kursus ini direka untuk pelajar dengan jurusan / orang muda dalam bidang sains yang berkaitan. Kursus ini akan memberi pelajar kajian mendalam tentang anatomi tubuh manusia. Kedua-dua keadaan normal dan patologi ditekankan

Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar memahami hubungan antara luka dan gejala dan tanda-tanda penyakit. Mereka sepatutnya dapat memahami patogenesis penyakit dan diagnosis. Penekanan diberi kepada penggunaan prinsip asas patologi untuk memahami sebab-sebab diagnosis dan rawatan penyakit

Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar memahami sains pergerakan dan menyambung penggunaan prinsip sains pergerakan dalam menilai dan merawat pesakit mereka. Kursus ini menambah pengetahuan tentang anatomi dan pergerakan manusia dan membantu pelajar memahami lebih baik prinsip-prinsip biomekanik dan aplikasi mereka dalam fungsi otot dan fungsi otot.

Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar memahami tentang penekanan mengenal pasti masalah pesakit melalui penilaian yang mahir, mewujudkan matlamat yang realistik berdasarkan masalah dan kemudian membuat keputusan mengenai pelan penjagaan untuk memenuhi matlamat.

Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar memahami konsep dan skop amalan fisioterapi dan kepentingannya dalam pasukan penjagaan kesihatan. Mereka juga akan belajar tentang sistem penjagaan kesihatan di Malaysia dan peranan ahli fisioterapi dalam sistem ini.

Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar memahami diri mereka sebagai individu dalam konteks tingkah laku sosial dan tingkah laku kesihatan.

Kursus ini direka untuk melengkapkan pelajar dengan asas kemahiran bahasa Inggeris dan membangunkan kompetensi komunikatif dalam bahasa Inggeris yang bertutur dan bertulis, terutamanya dalam persediaan untuk pengajian tinggi dan pekerjaan. Pelajar akan belajar tentang komunikasi lisan yang memberi tumpuan kepada Amalan Rakyat Standard. Di samping itu, pelajar dapat menanam nilai dan profesionalisme dan menggunakan kemahiran menyelesaikan masalah dalam senario harian.

Kursus ini direka untuk mendedahkan pelajar dalam kawasan persekitaran klinikal dan mendapat pengalaman klinikal berharga dalam merawat pesakit.

Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar memahami tentang penekanan mengenal pasti masalah pesakit melalui penilaian yang mahir, mewujudkan matlamat yang realistik berdasarkan masalah dan kemudian membuat keputusan mengenai pelan penjagaan untuk memenuhi matlamat

Kursus ini direka bentuk untuk memperkenalkan dan juga memberikan pemahaman tentang kesan fisiologi dan terapi yang menunjukkan tanda-tanda dan tanda- tanda kontra elektroterapi Pelajar akan belajar bagaimana untuk mengurangkan kesakitan, bengkak, keradangan dan meningkatkan lagi tisu-tisu kolagen dan untuk merangsang saraf-saraf yang terselubung dan tidak bersesuaian menggunakan teknik-teknik elektropeutik

Kursus ini direka untuk melengkapkan pelajar dengan asas kemahiran bahasa Inggeris dan membangunkan kompetensi komunikatif dalam bahasa Inggeris yang bertutur dan bertulis, terutamanya dalam persediaan untuk pengajian tinggi dan pekerjaan. Pelajar akan belajar tentang komunikasi lisan yang memberi tumpuan kepada Amalan Rakyat Standard. Di samping itu, pelajar dapat menanam nilai dan profesionalisme dan menggunakan kemahiran menyelesaikan masalah dalam senario harian.

Kursus ini direka untuk memberi pelajar pengetahuan asas tentang proses kemahiran membuat keputusan dan tingkah laku dengan bijak dan cekap. Ini termasuk memberi pelajar pemahaman tentang beberapa pendekatan membuat keputusan berdasarkan model membuat keputusan yang dipilih. Aspek yang mempengaruhi keputusan sebagai nilai, keperluan dan matlamat serta unsur ketidakpastian juga dibincangkan. Di samping itu, faktor agama dan agama, pengalaman, alam sekitar, personaliti kognitif, psikologi, etika dan individu turut diambil kira dalam membuat keputusan.

Kursus ini direka untuk mendedahkan pelajar ke kawasan penetapan klinikal dan mendapat pengalaman klinikal berharga dalam merawat pesakit.

Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar memahami tentang teori dan kaedah pengurusan muskuloskeletal dalam keadaan tertentu. Komponen praktikal merangkumi kemahiran praktikal yang berlainan dalam aspek penilaian dan rawatan terhadap keadaan tertentu.

Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar memahami tentang pengurusan pernafasan perubatan. Komponen praktikal merangkumi kemahiran praktikal yang berlainan dalam aspek penilaian dan rawatan terhadap keadaan tertentu.

Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar memahami tentang teori dan kaedah pengurusan saraf dalam keadaan tertentu. Komponen praktikal merangkumi kemahiran praktikal yang berlainan dalam aspek penilaian dan rawatan terhadap keadaan tertentu menggunakan konsep mengoptimumkan fungsi motor.

Kursus ini direka bentuk untuk memperkenalkan dan memberikan pemahaman tentang kesan fisiologi dan terapi yang menunjukkan tanda-tanda dan kontraindikasi elektroloterapi. Pelajar akan belajar bagaimana untuk mengurangkan kesakitan, bengkak, keradangan dan meningkatkan lagi tisu-tisu kolagen dan untuk merangsang saraf-saraf yang terselubung dan tidak bersesuaian menggunakan teknik-teknik elektropeutik

Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar memahami konsep dan skop amalan fisioterapi serta kepentingan mereka dalam penjagaan kesihatan. Kemunculan implikasi medicolegal yang berkaitan dengan amalan

Pelajar akan berlatih di jabatan pengimejan di hospital di bawah pengawasan langsung ahli fisioterapi hospital dan pensyarah KPJUC. Pelajar akan mendapat pengalaman praktikal mengenai prosedur umum asas sambil terus mengembangkan kemahiran dan kecekapan yang diperlukan untuk bekerja di mana-mana jabatan fisioterapi.

Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar memahami teori dan kaedah pengurusan muskuloskeletal dalam keadaan tertentu. Komponen praktikal merangkumi kemahiran praktikal yang berlainan dalam aspek penilaian dan rawatan terhadap keadaan tertentu.

Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar memahami tentang pengurusan pernafasan perubatan. Komponen praktikal merangkumi kemahiran praktikal yang berlainan dalam aspek penilaian dan rawatan terhadap keadaan tertentu.

Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar memahami tentang teori dan kaedah pengurusan saraf dalam keadaan tertentu. Komponen praktikal merangkumi kemahiran praktikal yang berlainan dalam aspek penilaian dan rawatan terhadap keadaan yang ditentukan menggunakan konsep mengoptimumkan fungsi motor.

Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar memahami konsep dan skop amalan fisioterapi dan kepentingannya dalam penjagaan kesihatan. Kemunculan implikasi medicolegal yang berkaitan dengan amalan.

Pelajar akan berlatih di jabatan pencitraan di hospital di bawah pengawasan langsung ahli fisioterapi hospital dan pensyarah KPJUC. Para pelajar akan mendapat pengalaman praktikal mengenai prosedur fisioterapi sambil terus mengembangkan kemahiran dan kecekapan yang diperlukan untuk bekerja di mana-mana jabatan fisioterapi.

Kursus ini mendedahkan kepada pelajar tentang konsep asas dalam Islam yang merupakan agama rasmi di Malaysia. Topik dalam kursus ini juga menghubungkaitkan kepentingan dan pengaruh Islam kepada masyarakat dalam kehidupan seharian. Selain itu juga, pelajar mampu menerapkan nilai dan penghayatan beragama di dalam diri dan melatih diri dalam menyelesaikan masalah dan isu semasa dunia Islam.

Pelajar akan berlatih di jabatan pencitraan di hospital di bawah pengawasan langsung ahli fisioterapi hospital dan pensyarah KPJUC. Para pelajar akan mendapat pengalaman praktikal mengenai prosedur fisioterapi sambil terus mengembangkan kemahiran dan kecekapan yang diperlukan untuk bekerja di mana-mana jabatan fisioterapi.

Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar memahami teori dan kaedah kecederaan sukan, pencegahan, rawatan dan pemulihan Komponen praktikal merangkumi kemahiran praktikal yang berlainan dalam aspek penilaian dan rawatan terhadap keadaan tertentu.

Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar memahami teori dan kaedah pengurusan bagi orang dewasa yang lebih tua dan memberi penjagaan yang betul kepada orang tua. Komponen praktikal merangkumi kemahiran praktikal yang berlainan dalam aspek penilaian dan rawatan terhadap keadaan tertentu.

Kursus ini direka untuk membolehkan para pelajar memahami teori dan kaedah pengurusan bagi wanita dewasa dan menyediakan penjagaan klinikal yang sesuai dan optimum untuk kumpulan pesakit tersebut. Komponen praktikal merangkumi kemahiran praktikal yang berlainan dalam aspek penilaian dan rawatan terhadap keadaan tertentu.

Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar memahami tentang teori dan kaedah pengurusan untuk kecederaan pekerjaan

Pelajar akan berlatih di jabatan pencitraan di hospital di bawah pengawasan langsung ahli fisioterapi hospital dan pensyarah KPJUC. Para pelajar akan mendapat pengalaman praktikal mengenai prosedur fisioterapi sambil terus mengembangkan kemahiran dan kecekapan yang diperlukan untuk bekerja di mana-mana jabatan fisioterapi.

Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar memahami tentang teori dan kaedah pengurusan untuk kanak-kanak yang dicabar khas. Mereka belajar untuk mengubah suai dan melakukan strategi pengurusan mengikut keperluan khas kanak-kanak.

Kursus ini membincangkan konsep projek penglibatan komuniti, penyediaan kertas cadangan dan ciri-ciri projek yang berkesan. Tujuan kursus ini adalah untuk memberi pemahaman dan penghargaan dalam melaksanakan projek-projek penglibatan komuniti. Pengajaran dan pembelajaran akan dijalankan dalam bentuk ceramah interaktif, perbincangan kumpulan, pembelajaran pengalaman melalui aktiviti kumpulan dan kesukarelawanan. Pelajar dijangka dapat mengamalkan nilai dan etika, kepimpinan dan kerja berpasukan serta tanggungjawab sosial.

Pelajar akan berlatih di jabatan pencitraan di hospital di bawah pengawasan langsung ahli fisioterapi hospital dan pensyarah KPJUC. Para pelajar akan mendapat pengalaman praktikal mengenai prosedur fisioterapi sambil terus mengembangkan kemahiran dan kecekapan yang diperlukan untuk bekerja di mana-mana jabatan fisioterapi.

Pelajar akan berlatih di jabatan pencitraan di hospital di bawah pengawasan langsung ahli fisioterapi hospital dan pensyarah KPJUC. Para pelajar akan mendapat pengalaman praktikal mengenai prosedur fisioterapi sambil terus mengembangkan kemahiran dan kecekapan yang diperlukan untuk bekerja di mana-mana jabatan fisioterapi.