Gambaran Keseluruhan Program

Diploma Kejururawatan menawarkan pelajar keupayaan untuk berfungsi dengan berkesan dengan pengetahuan yang cukup mendalam untuk memulakan amalan profesional. Program ini menyediakan pelajar untuk amalan profesional dengan cara yang sangat baik dan juga untuk pembangunan peribadi yang berterusan. Selanjutnya program ini membolehkan pelajar berfungsi secara kolaboratif dan berkesan sebagai penyedia penjagaan kesihatan dan ahli pasukan.

Peluang kerjaya

Apabila berjaya menyelesaikan diploma 3 tahun dalam program kejururawatan di KPJUC, calon-calon akan layak untuk menduduki peperiksaan lembaga kejururawatan peringkat kebangsaan (LJM). Selepas pencapaian, mereka akan dianugerahkan status Jururawat Berdaftar Negeri (SRN). Mereka akan bekerja * oleh hospital penjagaan kesihatan KPJ di seluruh negara dan institusi penjagaan kesihatan yang lain. Apabila pengesahan dibuat oleh lembaga kejururawatan negara masing-masing untuk kesetaraan, calon layak bekerja di seluruh dunia.

Mohon sekarang

PENYELARAS PROGRAM

Nama : Norfadilah Abdul Mosamad

Emel : [email protected]

BUTIR-BUTIR PROGRAM

 • Kod – (R/723/4/0102) – (08/2019)
 • Tempoh – Sepenuh Masa (3 Tahun/ 6 Semester)
 • Yuran – Tempatan(KPJUC, Nilai): RM52,850/ Tempatan(KPJIC, JB): RM46,200 / Antarabangsa: RM80,400
 • Mod : Sepenuh Masa
 • Kampus : KPJUC Nilai & KPJIC Johor
 • Pengambilan– Mac, Julai dan September
WhatsApp saya
BIASISWA

SYARAT KEMASUKAN

Pelajar Malaysia:

i) Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) or *SETARA dengan (5) kredit;
ii) Mandatori kredit dalam :
Bahasa Melayu
Matematik (Elementary atau Tambahan atau Moden)

Sama ada satu (1) kredit di bawah:

 • Sains Am
 • Biologi
 • Kimia dan Lulus Biologi
 • Fizik dan Lulus dalam Biologi

iii) Kredit dalam dua (2) mata pelajaran lain
iv) Lulus English

Pelajar antarabangsa:

Keperluan Kemasukan:

i) Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) or *SETARA dengan (5) kredit;
ii) Mandatori kredit dalam :

 • Matematik (Elementary atau Tambahan atau Moden)

Sama ada satu (1) kredit di bawah:

 • Sains Am
 • Biologi
 • Kimia dan Lulus Biologi
 • Fizik dan Lulus dalam Biologi

iii) Kredit dalam tiga (3) mata pelajaran lain

Kemahiran Bahasa Inggeris:

i) Lulus dalam Sistem Pengujian Bahasa Inggeris Antarabangsa (IELTS) dengan skor band keseluruhan minimum 5.5; atau Ujian Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Asing (TOEFL):

 • Ujian Kertas TOEFL (TOEFL PBT) skor minimum 515
 • Ujian Berasaskan Komputer TOEFL (TOEFL CBT) skor minimum 215
 • Ujian Berasaskan Internet TOEFL (TOEFL iBT) skor minimum 800

ii) Boleh berbahasa dalam Bahasa Malaysia.

(* SETARA – merujuk kepada kelayakan akademik luar negara yang diperoleh bersamaan dengan SPM seperti yang diluluskan oleh MQA)

BUTIRAN PROGRAM

Kursus ini direka untuk pelajar yang mempunyai jurusan / bawah umur dalam sains atau disiplin yang berkaitan. Kursus ini akan memberi pelajar kajian mendalam mengenai anatomi dan fisiologi (struktur dan fungsi) tubuh manusia. Kedua-dua keadaan normal dan patologi ditekankan

Topik ini direka untuk memberi pengetahuan mengenai prinsip dan peranan dalam bidang kejururawatan. Pelajar akan melaksanakan kemahiran yang sesuai dalam prinsip dan amalan penjagaan asas kejururawatan untuk memenuhi ADL (aktiviti kehidupan harian) keperluan pesakit Pelajar akan menggunakan proses kejururawatan dalam menjaga pesakit.

Kursus ini membolehkan para pelajar memperoleh pengetahuan umum tentang jenis patogen (bakteria, kulat, virus dan parasit) ciri-ciri dan kesannya dalam tubuh manusia. Ini diikuti oleh mod jangkitan, diagnosis, rawatan dan kawalan. Sesi praktikal memperkenalkan pelajar kepada prinsip dan amalan mikrob diagnostik dan parasit.

Kursus ini direka untuk melengkapkan pelajar dengan kemahiran asas membaca, menulis, mendengar dan bercakap. Pelajar akan didedahkan kepada strategi dalam mendengar dan bercakap yang berkesan; bahagian ucapan, tenses mudah, dan struktur esei 5 ayat yang memberi tumpuan kepada genre sebab-akibat.

Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada amalan kejururawatan kontemporari di Malaysia dalam konteks global yang lebih luas. Pelajar akan meneroka dan menganalisis sejarah dan kepercayaan dan amalan semasa yang membentuk pembangunan kejururawatan di peringkat tempatan dan di peringkat antarabangsa.

Pendedahan klinikal ini direka untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan, kemahiran dan sikap untuk menyediakan penjagaan penjagaan asas penjagaan dengan menggunakan proses kejururawatan

Topik ini direka untuk memberi pengetahuan, kemahiran dan sikap; dalam pengenalan farmakologi yang diperlukan untuk penjagaan pesakit terapi ubat dan menjaga pesakit dengan ketidakseimbangan elektrolit cairan yang diubah.

Topik ini direka untuk memberi pengetahuan, kemahiran dan sikap yang diperlukan dalam menjaga pesakit dengan jangkitan dan gangguan keradangan, pra dan pasca operasi dan juga menyediakan penjagaan luka.

Topik ini direka untuk memberi pengetahuan mengenai perkembangan psikologi manusia dari usia ke usia tua termasuk perkembangan peribadi, teori pembelajaran dan motivasi dan reaksi psikologi terhadap penyakit.

Kursus ini direka untuk melengkapkan pelajar dengan asas kemahiran bahasa Inggeris dan membangunkan kompetensi komunikatif dalam bahasa Inggeris yang bertutur dan bertulis, terutamanya dalam persediaan untuk pengajian tinggi dan pekerjaan. Pelajar akan belajar tentang komunikasi lisan yang memberi tumpuan kepada Amalan Rakyat Standard. Di samping itu, pelajar dapat menanam nilai dan profesionalisme dan menggunakan kemahiran menyelesaikan masalah dalam senario harian.

Kursus ini membincangkan Sejarah dan Politik, Perlembagaan Malaysia, Sistem dan Struktur Pentadbiran Negara, Kemasyarakatan dan Perpaduan dan Pembangunan Negara dan Agama Kepercayaan. Kursus ini adalah bertujuan untuk melahirkan graduan yang mempunyai identiti kebangsaan dan semangat patriotisme yang unggul. Pengajaran dan pembelajaran akan dilaksanakan dalam bentuk kuliah, tugasan, peperiksaan dan pengalaman pembelajaran.

Pendedahan klinikal ini direka untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan, kemahiran dan sikap dalam menyediakan penjagaan pesakit perioperatif dan pesakit dengan proses penyakit inflamasi.

Topik ini direka bentuk untuk memberikan pengetahuan, kemahiran dan sikap dalam menjaga pesakit dengan kejururawatan yang bermasalah dan dermatologi dan membolehkan pelajar melakukan pencegahan utama di hospital dan komuniti.

Kursus ini dibangunkan untuk melengkapkan pelajar dengan kemahiran membaca, menulis, dan bercakap dalam konteks yang berbeza untuk kursus peringkat tinggi di masa hadapan. Pelajar juga akan belajar tentang menulis membandingkan esei kontras dan esei pendapat. Tatabahasa dan perbendaharaan kata juga dimasukkan dalam kursus ini untuk membantu pelajar dalam menulis dan bercakap mereka

Topik ini direka untuk memberikan pengetahuan, kemahiran dan sikap dalam menjaga pesakit yang mengalami perubahan dalam fungsi haemopoietic dan masalah onkologi menggunakan proses kejururawatan yang disepadukan dengan kemahiran sosial dan komunikasi psiko

Topik ini direka untuk memberikan pengetahuan, kemahiran dan sikap dalam menjaga pesakit yang mengalami perubahan dalam fungsi pernafasan dan fungsi kardiovaskular menggunakan proses kejururawatan yang disepadukan dengan kemahiran sosial dan komunikasi psiko

Modul ini bertujuan untuk membolehkan pelajar membangunkan pemahaman asas mengenai konsep dan aplikasi pelbagai kemahiran komunikasi dan menggunakannya dalam konteks pendidikan Pelajar yang melengkapkan modul ini akan menunjukkan keupayaan untuk berkomunikasi dengan berkesan dan pelbagai situasi yang sesuai dengan keperluan peribadi, budaya dan profesional mereka. Ia akan memastikan penggunaan kemahiran komunikasi yang sesuai dan tepat pada dos ubat yang boleh meningkatkan pematuhan pesakit terhadap terapi dadah. Ia juga menyediakan peluang untuk mengamalkan kelakuan profesional dan hubungan profesional.

Pendedahan klinikal ini direka untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan, kemahiran dan sikap dalam menyediakan penjagaan pesakit dengan fungsi pernafasan dan kardiovaskular yang diubah; penyelenggaraan berjangkit dan dermatologi; hematologi dan kejururawatan onkologi.

Topik ini juga direka untuk memberi pengetahuan, kemahiran dan sikap dalam menjaga individu, keluarga dan komuniti. Tumpuan penjagaan adalah anak, wanita dan pelanggan lama

Topik ini direka untuk memberikan pengetahuan, kemahiran dan sikap dalam menjaga pesakit yang mengalami perubahan dalam fungsi gastrointestinal menggunakan proses kejururawatan yang bersepadu dengan psikososial dan komunikasi

Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada keperluan kitaran hayat komponen nutrisi dengan diagnosis pemakanan dan campur tangan untuk terapi pemakanan perubatan

Topik ini direka untuk memberi pengetahuan, kemahiran dan sikap untuk para pelajar untuk mengambil bahagian dan memberi penjagaan kepada pesakit dan ibu pada keadaan Obstetrik dan Perubahan Gangguan Pembiakan Wanita

Topik ini direka untuk memberi pengetahuan, kemahiran dan sikap dalam menyediakan penjagaan kesihatan asas bayi baru lahir dan pesakit Pediatrik.

Pendedahan klinikal ini direka untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan, kemahiran dan sikap dalam memberikan penjagaan kepada pesakit dengan fungsi Gastrointestinal yang diubah, fungsi reproduktif yang diubah, ibu semasa antenatal, intrapartum dan puerperium, bayi yang baru dilahirkan dan kanak-kanak yang sakit dari pelbagai peringkat umur.

Topik ini direka untuk memberi pengetahuan, kemahiran dan sikap dalam menjaga pesakit yang mengalami perubahan dalam fungsi endokrin dan fungsi Genitourinary menggunakan proses kejururawatan yang disepadukan dengan kemahiran sosial dan komunikasi psycho.

Topik ini direka untuk memberi pengetahuan, kemahiran dan sikap dalam menjaga pesakit dengan kesihatan mental yang diubah, penyalahgunaan bahan dan ketagihan. Topik ini juga menyediakan pelajar untuk peranan mereka dalam kesihatan mental masyarakat dan psikofarmasi dalam rawatan kesihatan mental.

Topik ini direka untuk memberi pengetahuan, kemahiran dan sikap dalam menjaga pesakit yang mengalami perubahan dalam fungsi Ortopedik dan Neurologi menggunakan proses kejururawatan yang bersepadu dengan kemahiran psikososial dan komunikasi.

Topik ini adalah pengenalan kepada pelajar untuk membangunkan kesedaran dan pengetahuan asas, kemahiran dan sikap dalam penyelidikan dan statistik kejururawatan. Pelajar akan dapat membangunkan kebolehan untuk memahami dan menganalisis hasil penyelidikan dan seterusnya meningkatkan kesedaran mereka dalam penyelidikan dan statistik dalam kejururawatan.

Kursus ini memberi pendedahan kepada pelajar tentang konsep asas dalam Islam yang merupakan agama rasmi di Malaysia. Topik dalam kursus ini juga menghubungkaitkan kepentingan dan pengaruh Islam kepada masyarakat dalam kehidupan seharian. Selain itu juga, pelajar mampu menerapkan nilai dan penghayatan beragama di dalam diri dan melatih diri dalam menyelesaikan masalah dan isu semasa dunia Islam.

Pendedahan klinikal ini direka untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan, kemahiran dan sikap untuk menyediakan penjagaan pesakit untuk pesakit dengan otorhinolaryngology dan penjagaan mata yang diubah; kejururawatan kejururawatan neurologi dan ortopedik kesihatan mental; endokrin dan kejururawatan genitourinary

Topik ini direka untuk menyediakan ilmu, skill dan perangai: untuk pelajar yang menyertai sebagai ahli kecemasan dan ahli bencana dan dalam penjagaan pesakit terbakar

Topik ini ditujukan untuk memberikan pengetahuan, kemahiran dan sikap dalam menjaga pesakit yang mengalami perubahan dalam fungsi telinga, hidung dan tekak dan fungsi mata menggunakan proses kejururawatan yang disepadukan dengan kemahiran sosial dan komunikasi psiko.

Topik ini direka untuk pelajar memperoleh pengetahuan, kemahiran dan sikap mengenai pemahaman teori pengurusan dan penggunaan dalam peranan dan amalan kejururawatan supaya mereka dapat menjadi pemimpin jururawat yang berkesan dan mempromosikan profesionalisme kejururawatan. Topik ini juga direka untuk memberi kesedaran tentang pengurusan peribadi prospek kerjaya mereka

Topik ini adalah untuk membimbing pelajar untuk menjalankan penyelidikan dalam kumpulan dan mengenal pasti isu-isu yang dibangkitkan di kawasan kejururawatan.

Kursus ini membincangkan konsep projek penglibatan komuniti, penyediaan kertas cadangan dan ciri-ciri projek yang berkesan. Tujuan kursus ini adalah untuk memberi pemahaman dan penghargaan dalam melaksanakan projek-projek penglibatan komuniti. Pengajaran dan pembelajaran akan dijalankan dalam bentuk ceramah interaktif, perbincangan kumpulan, pembelajaran pengalaman melalui aktiviti kumpulan dan kesukarelawanan. Pada akhir kursus, pelajar dijangka dapat mengamalkan nilai dan etika, kepimpinan dan kerja berpasukan serta tanggungjawab sosial.

Pendedahan klinikal ini direka untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan, kemahiran dan sikap untuk menyediakan penjagaan kecemasan untuk pesakit. Semasa pendedahan klinikal, pelajar akan dapat memahami peranan dan tanggungjawab mereka dan penjagaan yang disediakan semasa kecemasan dan bencana. Pendedahan klinikal ini juga membantu mengembangkan dan memperbaiki kemahiran untuk membantu mereka menjadi pemimpin jururawat yang berkesan dan menunjukkan profesionalisme dalam bidang kejururawatan dan meningkatkan kesedaran tentang bagaimana penyelidikan mempengaruhi pengetahuan dan amalan kejururawatan.