Gambaran Keseluruhan Program

Program Diploma Lanjutan dalam Kejururawatan Kebidanan telah direka untuk memberikan pengetahuan teoretikal dan praktikal yang akan meningkatkan calon dalam tetapan Obstetrik & Ginekologi. Jururawat berdaftar yang berpotensi dengan minat dalam bidang kebidanan ini akan diberi peluang untuk meneroka peranan bidan dalam hal menyediakan penjagaan yang tinggi, kemahiran jururawat, penjagaan kebidanan yang berkualiti, penjagaan obstetrik dan isu ibu yang selamat.

Peluang kerjaya

Berdaftar sebagai Sijil Perbidanan Negeri (SCM)

Mohon sekarang

PENYELARAS PROGRAM

Nama : Norjana Kamarludin

Emel : [email protected]

BUTIR-BUTIR PROGRAM

 • Kod–(N/723/5/0075) –(02/2019)
 • Tempoh – Sepenuh Masa (1 Tahun & 1 Bulan 3 Semester)
 • Yuran –Tempatan : RM20,000
 • Mod : Sepenuh Masa
 • Kampus : KPJUC Nilai
 • Pengambilan – Ogos
WhatsApp saya

SYARAT KEMASUKAN

Pelajar Malaysia :

 • Berdaftar dengan Lembaga Jururawat Malaysia (LJM)
 • Mempunyai Sijil Amalan Tahunan (APC) semasa untuk jururawat
 • Lulus Diploma Kejururawatan atau setara; dan
 • Minimum dua (2) tahun pengalaman kerja Jururawat Umum; dan
 • Mempunyai tiga (3) bulan pengalaman dalam bidang berkaitan

Status kesihatan:

 • Semua calon mestilah disahkan secara perubatan oleh pengamal perubatan berdaftar yang diiktiraf oleh institusi tersebut
 • Calon dengan mana-mana syarat perubatan berikut tidak boleh dimasukkan ke dalam program seperti:
 • HIV / AIDS
 • Hepatitis B
 • Hepatitis C
 • Gangguan kesihatan mental
 • Epilepsy

Calon tidak boleh mengalami kecacatan fizikal atau deria deria yang menghalang ketangkasan kejururawatan. Pelajar harus diuji untuk tenggorokan dan / atau rektum perut sebelum iniSpecial Care Nursery (SCN) Unit.

BUTIRAN PROGRAM

Kursus ini menawarkan pelajar pengantar profesion kebidanan, asas isu-isu undang-undang, etika dan budaya dalam amalan kebidanan. Ia juga mengkaji bagaimana bidan dapat menggalakkan kesihatan wanita dan keluarga berbangsa dengan memahami penyesuaian struktur dan fisiologi sistem pembiakan kepada kehamilan dan melahirkan anak.

Kursus ini menawarkan pelajar kepada pengetahuan, kemahiran dan kelakuan profesional yang diperlukan untuk menyediakan penjagaan yang berkualiti tinggi dalam memenuhi keperluan fisiologi, psikologi dan perkembangan seorang wanita sepanjang kehamilan, buruh dan puerperium. Memahami proses melibatkan semua kanak-kanak akan meningkatkan penjagaan optimum dengan tujuan untuk mengekalkan hasil ibu dan janin yang positif.

Kursus ini menawarkan pelajar pengetahuan, kemahiran dan kelakuan profesional yang diperlukan untuk menyediakan penjagaan yang berkualiti tinggi dalam memenuhi keperluan bayi baru yang sihat dan berkompromi. Pengesanan awal keabnormalan dan intervensi akan meningkatkan penjagaan optimum dengan tujuan untuk mengekalkan hasil yang positif.

Kursus ini menawarkan pelajar untuk mengamalkan dan menggunakan pengetahuan penjagaan dalam memenuhi keperluan fisiologi, psikologi dan perkembangan seorang wanita sepanjang kehamilan, buruh dan puerperium, termasuk penjagaan bayi yang baru lahir. Pelajar akan mempunyai pendedahan dan pengalaman selama praktikum untuk meningkatkan pemahaman dan menghubungkan pengetahuan yang dipelajari

Kursus ini menawarkan pelajar pengetahuan, kemahiran dan kelakuan profesional yang diperlukan untuk menyediakan penjagaan yang berkualiti tinggi dalam memenuhi keperluan wanita yang mempunyai kehamilan berisiko tinggi, buruh dan puerperium. Pengiktirafan awal terhadap keabnormalan dan campur tangan segera akan menggalakkan keselamatan pesakit dan hasil positif.

Kursus ini menawarkan pelajar pengetahuan, kemahiran dan kelakuan profesional yang diperlukan untuk menyediakan penjagaan yang berkualiti tinggi dalam memenuhi keperluan seorang wanita semasa kejadian kecemasan obstetrik termasuk penghantaran operasi Pemahaman mengenai nilai pengawasan kesihatan dan pendekatan perancangan keluarga dalam penjagaan kesihatan wanita juga akan membantu dalam mempromosikan keselamatan pesakit dan memastikan hasil positif sepanjang hayat

Kursus ini menawarkan peluang kepada pelajar untuk membuat proses penyelidikan di kaji selidik kecil. Pelajar dijangka akan melaksanakan proses pengumpulan data melalui pemerhatian atau temubual atau soal selidik.

Kursus ini menawarkan pelajar untuk mengamalkan dan mengaplikasikan pengetahuan penjagaan dalam memenuhi keperluan fisiologi, psikologi dan perkembangan seorang wanita sepanjang kehamilan, buruh dan puerperium yang berisiko tinggi, termasuk kecemasan kebidanan dan pendekatan penjagaan kesihatan wanita. Pelajar akan mempunyai pendedahan dan pengalaman selama praktikum untuk meningkatkan pemahaman dan menghubungkan pengetahuan yang dipelajari.