Gambaran Keseluruhan Program

Program ini bertujuan untuk menyediakan graduan dalam medan pengimejan perubatan dengan kemahiran teknikal dan pengetahuan luas dalam radiografi diagnostik. Ia terdiri daripada teori dan komponen praktikal yang membolehkan graduan berfungsi dengan berkesan dan cekap.

Peluang kerjaya

Graduan kursus ini boleh berkembang sebagai juruteknik radiologi, atau pakar dalam bidang tertentu radiografi perubatan untuk menjadi ahli teknologi radiasi. Profesional bukan klinikal kursus ini mungkin termasuk pengajar klinikal (pendidikan), pakar aplikasi modal dan penyelidik

PENGAMBILAN JULAI

Mohon sekarang

PENYELARAS PROGRAM

Nama : Siti Aishah Abdullah

Emel : [email protected]

BUTIR-BUTIR PROGRAM

  • Kod – R2/725/4/0006 (07/2021)

  • Tempoh– Sepenuh Masa (3 Tahun / 6 Semester)
  • Yuran– Tempatan: RM45,000
  • Mod : Sepenuh Masa
  • Kampus : KPJUC Nilai
  • Pengambilan– Mac, Julai dan September
WhatsApp saya

SYARAT KEMASUKAN

Pelajar Malaysia:

SPM atausetara dengan minimum lulus Bahasa Melayu danBahasa Inggeris dan 5 kredit dalam
Matematik AND
one (1) of any science subject(Biology/Physics/Chemistry/Applied Science/General Science AND
Three (3) of another subjects (including Bahasa Melayu and Bahasa Inggeris if credit)

ATAU

GCE / O atau setaraf dengan lulus minimum Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris dan lima (5) gred C dalam mata pelajaran berikut;
Matematik
one (1) science subject (Biology/Physics/Chemistry/General Science/Applied Science), AND
any three (3) other subjects (including Bahasa Melayu and Bahasa Inggeris if credit)

ATAU

Sijil yang berkaitan dengan Sains Kesihatan dengan CPGA minimum 2.75

Pelajar Antarabangsa
Ujian Skor Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Asing (TOEFL) 550; atau
Sistem Ujian Bahasa Inggeris Antarabangsa (IELTS) 5.5; atau
Cambridge English: Advanced (CAE); atau
Cambridge English: Proficiency (CPE); atau
Pearson Test of English (PTE) Akademik

BUTIRAN PROGRAM

Kursus ini direka untuk melengkapkan pelajar dengan kemahiran asas membaca, menulis, mendengar dan bercakap. Pelajar akan didedahkan kepada strategi dalam mendengar dan bercakap yang berkesan; bahagian ucapan, tenses mudah, dan struktur esei 5 ayat yang memberi tumpuan kepada genre sebab-akibat.

Kursus ini membincangkan Sejarah dan Politik, Perlembagaan Malaysia, Sistem dan Struktur Pentadbiran Negara, Kemasyarakatan dan Perpaduan dan Pembangunan Negara dan Agama Kepercayaan. Kursus ini adalah bertujuan untuk melahirkan graduan yang mempunyai identiti kebangsaan dan semangat patriotisme yang unggul. Pengajaran dan pembelajaran akan dilaksanakan dalam bentuk kuliah, tugasan, peperiksaan dan pengalaman pembelajaran.

Kursus ini direka untuk pelajar dengan jurusan / orang muda dalam bidang sains yang berkaitan. Kursus ini akan memberi para pelajar kajian mendalam mengenai anatomi dan fisiologi (struktur dan fungsi) tubuh manusia. Kedua-dua keadaan normal dan patologi ditekankan.

Kursus ini akan membolehkan pelajar memahami konsep asas fizik yang digunakan untuk bidang pengimejan perubatan termasuk tenaga, elektrik dan elektronik, elektromagnetisme dan kepentingannya dalam radiologi.

Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada teori dan prinsip psikologi dalam bidang yang berkaitan dengan kesihatan dan kesejahteraan. Ia juga mengkaji sumbangan psikologi teoritis dan empirikal kepada promosi dan penyelenggaraan kesihatan dan pencegahan dan rawatan penyakit. Tahap utama pembangunan manusia juga ditekankan berkaitan dengan kesejahteraan umum.

Kursus ini bertujuan untuk memberi pengetahuan dan teknik mengenai unjuran radiografi asas dan tambahan dada, perut, bahagian atas, ikat pinggang, bahagian bawah kaki dan ikat pinggang pelvis.

Kursus ini akan memberi konsep asas pelajar tentang penjagaan pesakit, termasuk pertimbangan untuk keperluan fizikal dan psikologi pesakit dan keluarga. Prosedur penjagaan pesakit rutin dan kecemasan digambarkan, serta prosedur kawalan jangkitan menggunakan langkah berjaga-jaga standard. Peranan jurubahasa dalam pendidikan pesakit dikenalpasti.

Kursus ini direka untuk melengkapkan pelajar dengan asas kemahiran bahasa Inggeris dan membangunkan kompetensi komunikatif dalam bahasa Inggeris yang bertutur dan bertulis, terutamanya dalam persediaan untuk pengajian tinggi dan pekerjaan. Pelajar akan belajar tentang komunikasi lisan yang memberi tumpuan kepada Amalan Rakyat Standard. Di samping itu, pelajar dapat menanam nilai dan profesionalisme dan menggunakan kemahiran menyelesaikan masalah dalam senario harian.

Kursus ini mendedahkan kepada pelajar tentang konsep asas dalam Islam yang merupakan agama rasmi di Malaysia. Topik dalam kursus ini juga menghubungkaitkan kepentingan dan pengaruh Islam kepada masyarakat dalam kehidupan seharian. Selain itu juga, pelajar mampu menerapkan nilai dan penghayatan beragama di dalam diri dan melatih diri dalam menyelesaikan masalah dan isu semasa dunia Islam.

Kursus ini direka untuk pelajar dengan jurusan / orang muda dalam bidang sains yang berkaitan. Kursus ini akan memberi para pelajar kajian mendalam mengenai anatomi dan fisiologi (struktur dan fungsi) tubuh manusia. Kedua-dua keadaan normal dan patologi ditekankan.

Kursus ini direka untuk pelajar untuk memahami prinsip fizik radiasi termasuk struktur atom, jenis radiasi, pengeluaran dan interaksi sinar-X dan juga pengesan radiasi.

Kursus ini adalah untuk memberi pengetahuan mengenai prinsip proses pengimejan, peralatan rakaman, kualiti radiografi dan imej. Juga pengetahuan mengenai pemproses automatik, bilik gelap dan prinsip pencitraan digital termasuk radiografi, proses penyimpanan dan arkib yang dikira-PACS.

Kursus ini bertujuan untuk memberi pengetahuan tentang unjuran radiografi asas dan tambahan toraks tulang belakang, kolum tulang belakang, tengkorak dan tulang muka; dan termasuk unjuran radiografi yang diubahsuai semasa radiografi mudah alih dan trauma.

Murid-murid akan berlatih di jabatan pengimejan di hospital-hospital di bawah pengawasan langsung radiographers hospital dan pensyarah KPJUC. Pelajar-pelajar akan terus mendapat pengalaman mengenai prosedur radiografi umum dan khas yang terkini, di sepanjang penggunaan media kontras, sambil terus mengembangkan kemahiran dan kecekapan yang diperlukan untuk bekerja di mana-mana jabatan pengimejan.

Murid-murid akan berlatih di jabatan pengimejan di hospital-hospital di bawah pengawasan langsung radiographers hospital dan pensyarah KPJUC. Pelajar akan terus mendapat pengalaman mengenai prosedur khas lain, seperti mamografi, angiografi dan radiografi pergigian sambil terus mengembangkan kemahiran dan kecekapan yang diperlukan untuk bekerja di mana-mana jabatan pengimejan.

Kursus ini memberikan pelajar pengetahuan asas tentang proses kemahiran membuat keputusan dan tingkah laku dengan bijak dan cekap. Ini termasuk memberi pelajar pemahaman tentang beberapa pendekatan membuat keputusan berdasarkan model membuat keputusan yang dipilih. Aspek yang mempengaruhi keputusan sebagai nilai, keperluan dan matlamat serta unsur ketidakpastian juga dibincangkan. Di samping itu, faktor agama dan agama, pengalaman, persekitaran, kognitif, psikologi, etika dan individu juga diambil kira dalam membuat keputusan.

Kursus ini direka untuk membentangkan gambaran mengenai prinsip-prinsip radiobiologi dan kesan radiasi pengionan, prinsip perlindungan sinaran, termasuk tanggungjawab radiografer untuk pesakit, kakitangan dan orang awam dalam prosedur radiografi. Keperluan kesihatan dan keselamatan radiasi agensi pengawalaturan dan sistem undang-undang juga dimasukkan dalam kursus ini

Modul ini merangkumi prosedur yang melibatkan penggunaan agen kontras dalam pendekatan vaskular dan bukan vaskular.

Kursus ini akan memberi para pelajar dengan pemahaman asas tentang patologi dan penampilan radiologi penyakit biasa, yang boleh digunakan untuk kursus lain dalam kursus pengimejan.

Modul ini direka untuk membentangkan gambaran mengenai prinsip dan ciri asas peralatan khusus seperti mamografi dan fluoroskopi, ciri-ciri peralatan dan penggunaan modaliti bukan pengion, termasuk ultrasound dan pengimejan resonans magnetik serta fungsi suntikan media kontras dalam pembuluh darah peralatan pengimejan.

Kursus ini membincangkan konsep projek penglibatan komuniti, penyediaan kertas cadangan dan ciri-ciri projek yang berkesan. Tujuan kursus ini adalah untuk memberi pemahaman dan penghargaan dalam melaksanakan projek-projek penglibatan komuniti. Pengajaran dan pembelajaran akan dijalankan dalam bentuk ceramah interaktif, perbincangan kumpulan, pembelajaran pengalaman melalui aktiviti kumpulan dan kesukarelawanan. Pada akhir kursus, pelajar dijangka dapat mengamalkan nilai dan etika, kepimpinan dan kerja berpasukan serta tanggungjawab sosial.

Kursus ini memperkenalkan prinsip-prinsip pengurusan dan pentadbiran, dengan memberi tumpuan kepada pelan, mengatur, memimpin dan mengawal, mengubah pengurusan dan juga kemahiran komunikasi berkaitan dengan perkhidmatan penjagaan kesihatan

Modul ini merangkumi prosedur yang melibatkan forensik, gigi, tisu lembut, mamografi, pediatrik dan radiografi geriatrik

Kursus ini menyediakan perlindungan yang terperinci prosedur untuk CT pengimejan yang termasuk tanda-tanda bagi prosedur, pendidikan pesakit, penyediaan, orientasi dan kedudukan, imej Pengakap sejarah dan penilaian, penggunaan media kontras, pesakit, scan boleh dipilih parameter, penggambaran dan Arkib gambar.

Bidang ini merangkumi topik yang berkaitan dalam penjagaan pesakit, prosedur dan teknik dalam modaliti pengimejan moden melalui angiografi fluoroskopi dan angiografi digital (DSA), pengimejan resonans magnetik (MRI), ultrasound (US), ubat nuklear (NM), pengimejan digital; dan bertujuan untuk penerapan modalitas ini dalam diagnosis klinikal.

Murid-murid akan berlatih di jabatan pengimejan di hospital-hospital di bawah pengawasan langsung radiographers hospital dan pensyarah KPJUC. Para pelajar akan terus mendapat pengalaman mengenai radiografi umum yang diubahsuai, radiografi khusus dan prosedur tomografi yang dikira sambil terus mengembangkan kemahiran dan kecekapan yang diperlukan untuk bekerja di mana-mana jabatan pengimejan.

Murid-murid akan berlatih di jabatan pengimejan di hospital-hospital di bawah pengawasan langsung radiographers hospital dan pensyarah KPJUC. Para pelajar akan terus mendapat lebih banyak pengalaman dalam catheterisation, radiografi maxillofacial dan prosedur densitometry tulang sambil terus mengembangkan kemahiran dan kompetensi yang diperlukan untuk bekerja di mana-mana jabatan pengimejan.

Pelajar akan berlatih di jabatan pengimejan di hospital di bawah pengawasan langsung radiographers hospital dan pensyarah KPJUC. Pelajar akan terus mendapat pengalaman lebih lanjut mengenai prosedur pengimejan lanjutan, seperti tomografi yang dikira, pengimejan resonans magnetik, pengimejan radionuklida dan prosedur teater operasi, sambil terus mengembangkan kemahiran dan kecekapan yang diperlukan untuk bekerja di mana-mana jabatan pengimejan.

Kursus ini dibangunkan untuk melengkapkan pelajar dengan kemahiran membaca, menulis, dan bercakap dalam konteks yang berbeza untuk kursus peringkat tinggi di masa hadapan. Pelajar juga akan belajar tentang menulis membandingkan esei kontras dan esei pendapat. Tatabahasa dan perbendaharaan kata juga dimasukkan dalam kursus ini untuk membantu pelajar dalam menulis dan bercakap mereka.