Image result for malaysia

 • Untuk kali pertama di Malaysia, anda mungkin mendapati perubahan ini sangat mengelirukan dan mengecewakan Anda boleh merasa tidak berdaya, cemas, putus asa, tidak bersemangat, kecewa atau bahkan marah Tindak balas anda mungkin untuk menarik balik dari persekitaran baru anda, dengan menghabiskan sebahagian besar masa anda dengan pelajar lain dari negara anda sendiri, atau dengan tinggal di bilik anda (atau di dalam katil anda!) Jika anda sangat tertekan oleh perasaan yang anda miliki dalam persekitaran baru ini, ingat, anda tidak bersendirian. Sesetengah pelajar antarabangsa mungkin mempunyai perasaan seperti ini, namun mereka agak normal. Jangan risau

 • Mata wang tempatan ialah Ringgit Malaysia (RM) Anda boleh menukar mata wang anda di penukar wang yang terdapat di pusat membeli-belah utama Kebanyakan kedai di Malaysia menerima kad kredit utama. Anda juga boleh mendapatkan tunai melalui debit / kad tunai dari mesin juruwang automatik (ATM). Apabila tiba di Malaysia, kami menasihatkan anda untuk membuka akaun dengan bank tempatan. Anda perlu mendapatkan surat dari Jabatan Pengambilan kami untuk tujuan ini.

 • Bahasa kebangsaan Malaysia ialah Bahasa Melayu Walau bagaimanapun, bahasa Inggeris dituturkan oleh majoriti orang di seluruh Malaysia

 • Anda boleh membuat panggilan telefon dari telefon kediaman, gerai telefon awam dan telefon bimbit Kad panggilan IDD menawarkan kadar istimewa untuk panggilan luar negara Untuk akses internet luar kampus langganan internet jalur lebar boleh didapati dari pelbagai pembekal perkhidmatan.

1. Pengesahan Pasport

Pasport anda mestilah sekurang-kurangnya lapan belas (18) bulan dari tarikh kemasukan ke Malaysia.

2. Single-Entry Visa
 • Malaysia memerlukan negara-negara tertentu untuk memasuki dengan menggunakan Visa Single Entry.
 • Untuk mendapatkan Visa Single Entry ini, anda perlu pergi ke Kedutaan Malaysia dengan Surat Kelulusan Visa.
 • Apabila masuk ke Malaysia, anda akan diberi Pas Khas sementara (BUKAN Pas Lawatan Sosial) yang akan ditukar menjadi Pas Pelajar
3. Perlesenan Imigresen Lapangan Terbang
 • Sila hantarkan butiran penerbangan anda (termasuk salinan tiket anda) seminggu (7) hari sebelum ketibaan anda
 • Wakil kami akan bertemu dengan anda di lapangan terbang Imigresen untuk proses pembersihan.
4. Pas Pelajar
 • Anda dibenarkan untuk belajar di Malaysia dengan menggunakan Pas Pelajar yang sah.
 • Pas adalah sah selama 1 (satu) tahun dan boleh diperbaharui setiap tahun.
5. Pas Lawatan Sosial
 • Untuk belajar di Malaysia, sesiapa yang memasuki Pas Lawatan Sosial mesti meninggalkan Malaysia
 • Anda boleh masuk semula ke Malaysia setelah menerima visa yang sah
6. Tamat Tempoh  dan Pembaharuan Pas Pelajar
 • Menjadi tanggungjawab anda untuk mengingat tarikh tamat tempoh Pas Pelajar anda.
 • Permohonan pembaharuan hendaklah dikemukakan tiga bulan sebelum tarikh luput. Gagal berbuat demikian boleh menyebabkan anda dikompaun untuk tinggal di Malaysia oleh Jabatan Imigresen.
7. Bekerja di  Malaysia
 • Malaysia membenarkan pelajar antarabangsa untuk beerja separuh masa untuk selama dua puluh (20) jam seminggu semasa cuti semester tidak lebih tujuh (7) hari.eaks of more than seven (7) days long.
8. Meninggalkan dan Memasuki Semula Malaysia

Apabila pulang ke Malaysia dari luar negara, pastikan Pas Pelajar anda masih sah untuk tidak kurang dari satu (1) bulan dari tarikh kemasukan semula. Anda dinasihatkan memaklumkan kepada kami tentang pelan perjalanan anda dan tempoh penginapan anda di luar negara.

9. Pengesahan Pasport

Jika pasport anda telah tamat tempoh atau rosak, anda perlu membaharuinya atau memohon untuk yang baru di Kedutaan, Pejabat Suruhanjaya Tinggi, Diplomatik atau Pejabat Konsulat negara anda di Kuala Lumpur.

10. Pemindahan Kelulusan Pas Pelajar

Sekiranya anda mengeluarkan pasport baru, anda perlu memohon untuk pemindahan sijil pelajar anda dari pasport lama anda kepada yang baru.

11. Nota Penting:

Semua pelajar dan pengunjung ke Malaysia adalah tertakluk kepada Immigration Act 1959/63.

Maklumat di atas adalah sah pada masa penulisan. Semak dengan Kedutaan Besar Malaysia, Suruhanjaya Tinggi atau Konsulat Malaysia bahawa maklumat ini masih terkini, memandangkan peraturan imigrasi berubah dari semasa ke semasa. Anda juga boleh menyemak dari laman web Imigresen Malaysia di www.imi.gov.my atau boleh log masuk ke Education Malaysia Global Services (EMGS) di www.educationmalaysia.gov.my

Dalam Talian

Anda boleh memohon secara dalam talian untuk peringkat asasi, diploma dan ijazah sahaja http://online.kpjuc.edu.my atau mengisi borang yang disediakan dan hantar ke [email protected]

Mohon sekarang

i) Mohon Sebagai Pelajar Baru

ii) Penghantaran Permohonan

 • Setelah selesai, anda perlu menghantar borang permohonan bersama borang yang diperlukan di  [email protected]
 • Senarai dokumen seperti berikut:

iii) Surat Tawaran

 • KPJUC akan menyemak permohonan anda dan sekiranya memenuhi keperluan kami, KPJUC akan mengeluarkan surat tawaran.

iv) Surat Penerimaaan

 • Pelajar perlu memberi maklum balas mengenai surat penerimaan dalam masa 14 hari.

v) Membuat Pembayaran

 • Pembayaran kepada KPJUC melalui  online payment / direct bank-in / bank draft terhadap akaun tersebut sahaja;

vi) Proses Permohonan Visa

 • Surat Kelulusan Visa pelajar anda akan diproses segera – termasuk penyerahan kepada Kementerian Pengajian Tinggi dan Jabatan Imigresen melalui Perkhidmatan Global Pendidikan Malaysia (EMGS). Pemohon yang berjaya akan menerima Surat Kelulusan Visa dalam ENAM hingga LAPAN minggu

 • Pelajar dikehendaki memohon Visa Single Entry dan mengesahkan Surat Kelulusan Visa yang diterima di Kedutaan / Konsulat Tinggi Malaysia / Suruhanjaya Tinggi yang terdekat sebelum meneruskan perjalanan ke Malaysia.

 • Nota: Sila hantarkan butiran penerbangan anda (termasuk salinan tiket anda) seminggu (7) hari sebelum ketibaan anda.

Permohonan & Kemasukan

Permohonan KPJ Healthcare University College untuk kemasukan dibuka sepanjang tahun. Pengambilan semester adalah pada bulan Mac, Julai, September dan Disember.

Untuk pertanyaan lanjut, sila hubungi:

International Student Office (ISO)
KPJ Healthcare University College
Lot PT17010, Persiaran Seriemas, Kota Seriemas,
71800 Nilai, Negeri Sembilan, Malaysia.

Tel. No: +606-794 2692/2631
Fax. No: +606-794 2662
What’sApp: +6010-8480087
E-Mail: [email protected] or [email protected]y