Gambaran Keseluruhan Program

Satjana Muda Fisioterapi KPJUC menawarkan pelbagai jenis penempatan klinikal yang berkualiti dan kandungan kurikulum yang baik. Pengajaran kemahiran klinikal dan pembelajaran berasaskan pemikiran kritikal adalah di tengah-tengah program ini. Kaedah pengajaran berbeza-beza dan termasuk kuliah, kerja kumpulan dan belajar sendiri. Mereka dilatih untuk memulihkan mobiliti, mengurangkan kesakitan dan penderitaan dan bekerja untuk mencegah kecacatan kekal pada pesakit.

Peluang kerjaya

Ahli fisioterapi adalah profesional terlatih yang bekerja dalam penjagaan kesihatan. Kerja ahli terapi fizikal adalah pencegahan, pemulihan dan pemulihan. Fisioterapi adalah profesi yang luas dan bervariasi dengan banyak peluang untuk memajukan masa depan anda Lebih lanjut dalam kerjayanya, ahli fisioterapi boleh memilih untuk mengkhususkan diri di kawasan tertentu yang mereka semangat, seperti kecederaan sukan atau penjagaan warga tua.

Mohon sekarang

PENYELARAS PROGRAM

Nama : Pradeep Balakrishnan

Emel : [email protected]

BUTIR-BUTIR PROGRAM

 • Kod – N/726/6/0036 (1/2019)
 • Tempoh – Sepenuh Masa (4 Tahun / 8 Semester )
 • Yuran– Tempatan: RM80,000 / Antarabangsa : RM115,000
 • Mod : Sepenuh Masa
 • Kampus : KPJUC Nilai
 • Pengambilan –Mac dan September
WhatsApp saya
BIASISWA

SYARAT KEMASUKAN

Pelajar Malaysia:

Memperolehi MUET Band 3 atau IELTS 5.5 / TOEFL 550
DAN
Lulus program Matrikulasi / Pra-Universiti / STPM atau kelayakan yang setaraf dengan CGPA 2.33 dalam DUA dari mata pelajaran berikut:

 • Biologi
 • Fizik / Matematik
 • Kimia

ATAU

Program A-Level atau setara dengan minimum Gred D dalam dua subjek berikut :

 • Biologi
 • Fizik / Matematik
 • Kimia

ATAU

Diploma yang diiktiraf dengan PNGK minimum 2.75 dalam bidang berkaitan;

ATAU

Diploma yang diiktiraf dengan PNGK kurang daripada 2.75 dalam bidang berkaitan dan sekurang-kurangnya 3 tahun (36 bulan) pengalaman bekerja dalam bidang yang berkaitan.

Pelajar antarabangsa:

Di samping keperluan di atas:

 • Lulus International English Language Testing Services (IELTS) dengan sekurangnya minimum of 5.5 atau Test of English sebagai Bahasa Asing (TOEFL) dengan minimum 550

BUTIRAN PROGRAM

Kajian tentang anatomi manusia, fisiologi dan struktur asas dan fungsi badan manusia.

Pembangunan psikologi, pembelajaran dan pengkondisian, memori dan kognisi, perbezaan individu, motivasi, emosi, keperibadian, sensasi dan persepsi.

Kursus Bahasa Inggeris peringkat tinggi ini menyediakan pelajar dengan kaedah carian literatur yang sesuai, menulis karangan dan bahasa yang betul dalam memberikan hujah

Kandungan ini direka untuk meningkatkan pengetahuan pelajar dalam pergerakan manusia. Modul ini menumpukan pada kinematik dan kinetik pergerakan manusia, struktur dan fungsi sendi, dan otot dalam pergerakan manusia.

Pengenalan kepada Aplikasi Komputer direka untuk membiasakan pelajar dengan komputer dan aplikasi mereka.

Kursus ini dibentuk untuk memberi pendedahan kepada pelajar bagaimana untuk mengenali bahasa Arab dari segi perkataan dan kaedah

Kandungan direka untuk meningkatkan pembelajaran prinsip-prinsip latihan dan kesan terapi modaliti terapeutik dan kaedah penilaian yang digunakan dalam aktiviti pemulihan.

Subjek ini memperkenalkan pelajar dengan konsep asas perubahan patologi berikut keradangan, kecederaan, proses penyembuhan tisu dan pelbagai gangguan perubatan. Ia meliputi klasifikasi mikroorganisma, jenis tumor yang berbeza, proses jangkitan, dan prinsip pencegahan penyakit berjangkit.

Subjek ini akan membolehkan pelajar memahami perkembangan sistem saraf dan anatomi neuro sistem saraf yang berkaitan dengan pengurusan fisioterapi

Kandungan modul ini memperkenalkan para pelajar prinsip-prinsip asas biomekanik manusia, menganalisis pergerakan manusia normal, berjalan kaki, postur dan hubungannya dengan aplikasi fisioterapi.

Kursus ini akan memberi pelajar pengetahuan asas mengenai anatomi dan fisiologi sistem badan dan akan membolehkan mereka menerapkan pengetahuan ini kepada kursus berkaitan yang lain.

Pengetahuan dalam Kinesiology struktur dan fungsi lajur vertebra, pinggul, lutut, buku lali, kaki dan analisis gaya hidup manusia.

Untuk memahami tentang kesan fisiologi dan terapeutik dan aplikasi prinsip pelbagai jenis dan teknik kemahiran fisioterapeutik

Pengetahuan dalam fisiologi, kesan terapeutik, petunjuk, kontraindikasi dan penggunaan frekuensi rendah semasa dan cryotherapy.

Konsep asas, latar belakang dan realiti sosial masa kini hubungan etnik di Malaysia dari perspektif kesepaduan sosial. Menerima kepelbagaian sosio-budaya etnik di Malaysia.

Knowledge of indication, application techniques and contraindication of medium frequency current modalities,

Memahami kecederaan muskuloskeletal, pengurusan perubatan dan campur tangan fisioterapi terhadap keadaan sedemikian.

Bidang ini merangkumi gangguan pernafasan obstruktif dan ketat, penilaian dan pengurusan mengenai kes-kes tersebut, pengurusan fisioterapi penjagaan dan penilaian penjagaan pernafasan. Sesi praktikal akan membolehkan pelajar menjalankan teknik fisioterapi, dan pengurusan mengenai keadaan pernafasan perubatan.

Berikan konsep asas penjagaan pesakit, termasuk pertimbangan untuk keperluan fizikal dan psikologi pesakit

Ilmu ketamadunan yang meliputi perkembangan dan interaksi ketamadunan Asia, tamadun Islam, Melayu, Cina, India.

Subjek ini akan membolehkan pelajar memahami tentang gangguan degeneratif, rheumatologi dan gangguan hemofilia, penilaian fisioterapi dan pengurusan terhadap kes tersebut. Sesi praktikal akan membolehkan pelajar melakukan traksi manual dan mekanikal, teknik rawatan Maitland dan Mc Kenzie sewajarnya.

Subjek ini akan membolehkan pelajar memahami pembedahan thoracic, pengurusan pesakit dan penjagaan selepas pembedahan, pengurusan pesakit dan penjagaan dalam rawatan intensif dan pengurusan perubatan berikutan pembedahan jantung. Ia merangkumi teknik pengurusan fisioterapi pada pernafasan pembedahan jantung berikut. Sesi praktikal akan membolehkan para pelajar menjalankan teknik pengurusan dan pemulihan fisioterapi.

Subjek ini memperkenalkan pelbagai kecederaan dan gangguan neurologi dan neuromuskular, patogenesis, ciri klinikal, penilaian fisioterapi dan pengurusan mengenai kes-kes tersebut.

Subjek ini akan membolehkan pelajar memahami konsep umum farmakologi, ia menggunakan dan kesan sampingan pada pelbagai sistem badan manusia

Subjek ini akan membolehkan pelajar memahami peranan anggota pasukan multidisiplin dalam memberikan penjagaan menyeluruh terhadap pengurusan pesakit. Aplikasi penilaian dan pengurusan fisioterapi mengenai pelbagai keadaan perubatan.

Sediakan pelajar keusahawanan. Idea untuk membentuk firma keusahawanan sendiri.

Untuk memahami tentang penyakit neuron yang lebih rendah dan teknik penilaian fisioterapi dan pengurusan pada keadaan neurologi tersebut.

Memperkenalkan anatomi rantau pelvis, proses ibu kehamilan dan pelbagai keadaan ginekologi. Ia merangkumi peranan fisioterapi dalam menyediakan penjagaan kesihatan untuk wanita.

Para pelajar akan mempelajari peranan penyedia penjagaan kesihatan, penting komunikasi berkesan, kerja berpasukan, dan kemahiran menyelesaikan masalah dalam amalan klinikal.

Untuk memahami pengetahuan berasaskan bukti dan hubungannya dengan amalan fisioterapi.

Para pelajar belajar menganalisis masalah menggunakan ujian parametrik atau tanpa parametrik melalui menentukan hipotesis dan pengedaran data

Introduces to various neuromuscular conditions. Ini termasuk penilaian fisioterapi, kemahiran pengurusan untuk kanak-kanak

Memperkenalkan pelbagai jenis kaedah penyelidikan, reka bentuk dan proses .

Subjek ini dibentuk untuk memberi maklumat dan kefahaman yang jelas berkenaan kepentingan dasar awam serta proses pembentukan dasar di Malaysia

Meliputi kecederaan berkaitan sukan, prinsip pencegahan kecederaan sukan, penyiasatan, pengurusan perubatan dan fisioterapi terhadap keadaan sedemikian.

Pelajar terdedah kepada pelbagai tahap kesukaran dalam menyelesaikan masalah, penilaian dan strategi pengurusan.

Untuk memahami tentang gerontologi perubatan berkaitan dengan fisiologi normal penuaan, pelbagai manifestasi penuaan dan pengurusan fisioterapi pesakit geriatrik.

Untuk memahami pengurusan dan pemulihan berikut kecederaan berkaitan saraf tunjang.

Ia merangkumi aspek undang-undang, pelbagai bahaya pekerjaan, klasifikasi risiko, prinsip pencegahan dan hierarki kawalan, dan gangguan berkaitan muskuloskeletal dan kecederaan

Untuk menggunakan kemahiran fisioterapi dalam menyediakan penjagaan pesakit holistik dan pengurusan gerontologi dan kecederaan tulang belakang

Tujuan kursus ini adalah untuk memberi pemahaman dan penghargaan dalam melaksanakan projek-projek penglibatan komuniti. Pelajar dijangka dapat mengamalkan nilai dan etika, kepimpinan dan kerja berpasukan serta tanggungjawab sosial.

Pelajar dikehendaki membangunkan projek penyelidikan yang berkaitan dengan amalan fisioterapi dan kawasan klinikal.

Pelajar terdedah kepada pelbagai tahap kesukaran dalam menyelesaikan masalah, penilaian dan strategi pengurusan dalam pelbagai keadaan dan menunjukkan keupayaan untuk menafsirkan dan menyatukan data yang berkaitan dengan pelbagai keadaan pesakit dan memberikan rawatan yang selamat dan berkesan.