Gambaran Keseluruhan Program

Pengimejan Perubatan berkaitan dengan prosedur diagnostik, pemeriksaan kesihatan dan penyelidikan, menggunakan teknologi peralatan yang canggih dan sentiasa berubah, seperti radiografi am, tomografi yang dikira (CT), pengimejan resonans magnetik (MRI), dan ultrasonografi. . Imej perubatan tubuh manusia dihasilkan, untuk membantu diagnosis dan perancangan rawatan. Radiografi diagnostik adalah peranan penting pasukan penjagaan kesihatan, untuk memberikan perkhidmatan sensitif dan berpusatkan pesakit menggunakan peralatan khusus ini. Radiografi yang lebih khusus boleh berfungsi dalam modaliti yang berbeza seperti fluoroskopi, mamografi, ubat nuklear dan radiologi intervensi. Prospek pengimejan perubatan tidak hanya berputar di kawasan klinik, tetapi berkembang untuk penyelidikan, pentadbiran dan pendidikan.

Sarjana Muda Pengimejan Perubatan (Hons) adalah program selama empat tahun yang menyediakan graduan untuk menjadi ahli radiografi diagnostik yang kompeten secara profesional. Kurikulum ini dibangunkan dengan perundingan yang rapat dengan industri klinikal, sesuai dengan keperluan dan tuntutan dalam trend semasa dalam amalan radiologi klinikal. Modul-modul yang disampaikan bukan sahaja bertujuan untuk melengkapkan graduan dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan, tetapi juga untuk melatih mereka dalam mencapai keupayaan interpersonal yang paling tinggi, serta pemikiran kritikal dan kemahiran berfikir keputusan.

Peluang kerjaya

Graduan kursus ini boleh berkembang sebagai seorang juru x-ray profesional, menyelia setiap kemudahan dan peralatan di bawah jagaan dan menjalankan prosedur jaminan kualiti. Profesional bukan klinikal kursus ini boleh merangkumi pensyarah (pendidikan), pakar aplikasi modaliti dan penyelarasan aktiviti penyelidikan yang dikenal pasti dengan menyediakan sumber untuk kajian literatur, metodologi penyelidikan dan penyampaian dapatan penyelidikan

Mohon sekarang

PENYELARAS PROGRAM

Nama : Khairiah Abdul Hamid

Emel : [email protected]

BUTIR-BUTIR PROGRAM

 • Kod – R/725/6/0024 (02/2023) (MQA/FA1680)
 • Tempoh – (4 Tahun / 8 Semester )
 • YuranTempatan: RM80,000 / Antarabangsa : RM115,000
 • Mod : Sepenuh Masa
 • Kampus : KPJUC Nilai
 • Pengambilan – Mac dan September
WhatsApp saya
BIASISWA

SYARAT KEMASUKAN

Pelajar Malaysia:

 • *Memperolehi MUET ≥ band 3 atau IELTS (≥ 5.5) atauTOEFL
 • Lulus Matrikulasi / Program Pre-Universiti / STPM / kelayakan yang setara IPK ≥ 2.33 dalam 2 mata pelajaran berikut:
 • Biologi / Fizik / Matematik / Kimia
  ATAU
 • A-LEVEL / setaraf ≥ Gred D dalam 2 mata pelajaran berikut:
 • Biologi / Fizik / Matematik / Kimia
  ATAU
 • Diploma yang diiktiraf ≥ 2.75 dalam bidang berkaitan;
  ATAU
 • Diploma yang diiktiraf
 • CGPA < 2.75 dalam bidang yang berkaitan dengan ≥ 3 tahun kerja berpengalaman dalam bidang berkaitan.

* Keperluan bahasa Inggeris adalah pengecualian kepada pelajar yang menjalani program Diploma yang diajar dalam bahasa Inggeris.

Pelajar Antarabangsa:

Sama seperti calon Malaysia, DAN mesti ada

 • IELTS ≥ 5.5 atau TOEFL ≥ 550 atau setara

BUTIRAN PROGRAM

Kursus ini adalah untuk mengkaji anatomi manusia, fisiologi dan istilah perubatan yang berkaitan. Komponen utama kursus ini melibatkan kajian asas struktur dan fungsi tubuh manusia dengan penekanan pada anatomi kasar dan micrscopic. Topik untuk kursus ini termasuk sel, tisu, organ, kerangka, sendi, sistem otot dan sistem saraf.

Kursus ini membolehkan pelajar memahami konsep asas fizik yang digunakan untuk medan pengimejan perubatan. Ia juga meliputi pengeluaran x-ray dan interaksi antara x-ray dan perkara

Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada reka bentuk, pembinaan dan bahan-bahan unit sinar-x umum, Ia juga meliputi topik-topik seperti bekalan utama kepada peralatan, aksesori, tiub x-ray dan litar asas dan prinsip-prinsip fluoroskopi.

Kursus ini menyediakan pelajar dengan konsep asas penjagaan pesakit, termasuk pertimbangan untuk keperluan fizikal dan psikologi pesakit dan keluarga. Prosedur penjagaan pesakit rutin dan kecemasan digambarkan, serta prosedur kawalan jangkitan menggunakan langkah berjaga-jaga standard. Peranan jurubahasa dalam pendidikan pesakit juga dikenalpasti.

Kursus ini dibangunkan untuk melengkapkan pelajar dengan kemahiran yang diperlukan untuk menjalankan penyelidikan di peringkat pengajian tinggi. Kemahiran termasuk memilih sumber, menulis dokumentasi, menulis kemahiran untuk esei dan laporan, kemahiran pemikiran kritikal dan kemahiran persembahan.

Ini adalah kesinambungan kursus Anatomi dan Fisiologi I. Topik-topik yang dibahas termasuk sistem tubuh yang tidak diliputi dalam kursus terdahulu, contohnya fisiologi kasar dan mikroskopik sistem saraf autonomi, sistem kardiovaskular, sistem endokrin, sistem pernafasan, sistem pencernaan dan metabolisme, limfatik sistem dan tindak balas imun, sistem kencing dan sistem pembiakan. Beberapa aspek pembangunan dan warisan juga tertutup dalam kursus ini. Kursus ini akan memberi pelajar pengetahuan asas mengenai anatomi dan fisiologi sistem badan dan akan membolehkan mereka menerapkan pengetahuan ini kepada kursus berkaitan yang lain.

Kursus ini direka untuk membentangkan gambaran mengenai prinsip-prinsip radiobiologi dan kesan radiasi pengionan, prinsip perlindungan sinaran, termasuk tanggungjawab radiografer untuk pesakit, kakitangan dan orang awam dalam prosedur radiografi. Keperluan kesihatan dan keselamatan radiasi agensi pengawalseliaan dan sistem perundangan dimasukkan.

Kursus ini adalah kajian mengenai pelbagai peralatan radiografi yang biasa dijumpai di jabatan diagnostik. Pelajar akan belajar mengenai reka bentuk dan komponen peralatan dalam sukatan pelajaran

Kursus ini direka untuk menyediakan asas pengetahuan yang diperlukan untuk melaksanakan prosedur pengimejan standard Pertimbangan diberikan kepada penilaian imej diagnostik yang optimum.

Kursus ini direka bentuk untuk membina pengetahuan dalam proses pengimejan asas Kursus ini akan menyerlahkan dalam prinsip proses pengimejan seperti filem, skrin intensif, fotokimia dan peralatan pemprosesan di dalam bilik gelap.

Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada teori dan prinsip psikologi dalam bidang yang berkaitan dengan kesihatan dan kesejahteraan. Ia juga mengkaji sumbangan psikologi teoritis dan empirikal kepada promosi dan penyelenggaraan kesihatan dan pencegahan dan rawatan penyakit. Tahap utama pembangunan manusia juga ditekankan berkaitan dengan kesejahteraan umum.

Kursus ini menyediakan pelajar dengan pemahaman asas patologi dan mekanisme pertahanan tubuh. Topik yang dibahas meliputi jangkitan dan keradangan, your nekrosis, etiologi yang pelbagai penyakit dan radiografi senior.

Fokus utama kursus ini adalah mengenai faktor-faktor teknikal dan prinsip-prinsip fizikal yang memberi kesan kepada kualiti imej radiografi. Pensyarah yang terlibat akan ciri-ciri kualiti imej-imej radiografi dada, abdomen, KUB, sistem rangka, tengkorak, vertebral column dan peperiksaan khas sistem alimentary, biliary, kencing, kardiovaskular dan pembiakan

Modul ini merangkumi prinsip-prinsip radiografi digital dan radiografi komputer yang meliputi kegunaan seperti floroskopi digital, penolakan digital dan kualiti imej digital. Pelajar belajar mengenai prinsip dan komponen CT, kelebihan dan batasan CT Teknik-teknik pengambilan gambar dan kaedah post pemprosesan juga ditekankan dalam kursus ini. Tulang / peralatan densitometric tisu juga dibincangkan.

Kursus ini merupakan kesinambungan daripada prosedur pengimejan I, yang adalah untuk menyediakan asas pengetahuan yang diperlukan untuk melakukan prosedur pengimejan yang standard. Kandungan yang direka untuk mewujudkan pengetahuan dan kemahiran dalam setiap topik yang termasuk struktur unjuran, teknik unjuran, teknik pengubahsuaian, pesakit pengurusan dan radiasi perlindungan untuk kakitangan dan pesakit

Kandungan yang direka untuk memberi gambaran asas radiografi dan peranan pengamal yang dalam sistem penyampaian penjagaan kesihatan. Prinsip-prinsip, amalan dan dasar-dasar yang organization(s) penjagaan kesihatan itu diperiksa dan dibincangkan di samping tanggungjawab profesional yang juru x-ray.

Pelajar akan menjalani latihan amali di Jabatan pengimejan di hospital-hospital di bawah seliaan langsung hospital radiographers dan pensyarah KPJUC. Pelajar akan terus mendapat pengalaman di dada, abdomen, ekstrimiti atas dan bawah dan bahu sambil terus membangunkan kemahiran dan kompetensi yang diperlukan untuk bekerja di mana-mana Jabatan pengimejan.

Pelajar akan bekerja di hospital di Jabatan Pengimejan di bawah penyeliaan langsung hospital radiographer dan pensyarah KPJUC. Pelajar akan terus mendapat radiografi dan pengalaman dalam prosedur Khas sambil terus membangunkan kemahiran pemikiran dan saintifik, dan kemahiran komunikasi yang diperlukan di mana-mana Jabatan pengimejan.

Pelajar akan mengamalkan di Jabatan pengimejan hospital di bawah bimbingan pensyarah dan penyeliaan langsung seorang juru x-ray di lokasi. Pelajar akan terus mendapat pelbagai pengalaman asas dan khas radiografi prosedur semasa terus membangunkan kemahiran komunikasi yang berkesan, pengurusan maklumat dan pembelajaran sepanjang hayat.

Kursus ini menyediakan pelajar dengan pengetahuan dan komunikasi kemahiran yang diperlukan untuk melakukan prosedur pengimejan yang standard, termasuk tatacara intervensional asas dan khas Pengajian (vaskular). Pertimbangan diberikan kepada penilaian keberkesanan optimum diagnostik imej dengan lebih tinggi kemahiran berfikir dan kemahiran saintifik.

Kursus ini menyediakan perlindungan yang terperinci prosedur untuk CT pengimejan yang termasuk tanda-tanda bagi prosedur, pendidikan pesakit, penyediaan, orientasi dan kedudukan, imej Pengakap sejarah dan penilaian, penggunaan media kontras, pesakit, scan boleh dipilih parameter, penggambaran dan Arkib gambar.

Kandungan yang direka untuk menyediakan para pelajar dengan CikguNet peringkat belajar Anatomi rentas silang dan menyediakan pelajar untuk menyesuaikan diri ke tahap yang lebih tinggi daripada pemahaman yang diperlukan untuk rentas Anatomi, setiap bab bermula dengan satu anatomic gambaran keseluruhan.

Kursus ini memperkenalkan prinsip-prinsip pengurusan dan pentadbiran, Jabatan Reka bentuk dan organisasi, profesionalisme, etika dan implikasi undang-undang dan pengurusan kualiti yang diterapkan kepada Jabatan pengimejan perubatan.

Kursus ini merangkumi pendekatan kuantitatif dan kualitatif untuk penyelidikan. Tumpuan adalah untuk memperkenalkan pelajar kepada unsur-unsur teras dalam proses Penyelidikan dan pembangunan kecekapan dalam penilaian kritikal dan penilaian kejururawatan dan Kesihatan berkaitan penyelidikan. Teknik dan konsep statistik Bio adalah berguna bagi penyelidik yang akan melakukan penyelidikan perubatan atau kesihatan awam. Satu lagi bidang statistik melibatkan menentukan sama ada wujud perhubungan antara dua atau lebih pembolehubah kuantitatif atau berangka. Dalam subjek ini pelajar akan diajar mengenai kaedah-kaedah statistik yang berbeza dan pelbagai jenis persembahan grafik.

Kursus ini akan menyediakan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran asas dalam teknologi maklumat dan Microsoft Office perisian termasuk pemprosesan perkataan, Microsoft Excel, Powerpoint dan pangkalan data pemprosesan menggunakan Microsoft

Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada butir-butir mengenai kedua-dua kaedah penyelidikan kuantitatif dan kualitatif. Pelajar perlu mengemukakan cadangan penyelidikan dalam bentuk kajian penyelidikan kecil ke dalam Kesihatan atau isu yang berkaitan dengan kejururawatan. Pemilihan, pembangunan dan pelaksanaan setiap projek pelajar dijalankan setelah berunding dengan penyelia akademik yang ditetapkan. Pelajar dikehendaki menyeluruh mengkaji sastera, membangunkan reka bentuk penyelidikan dan menyediakan cadangan penyelidikan.

Kandungan Kursus ini direkabentuk untuk menyediakan pelajar-pelajar radiografi dengan prinsip-prinsip dan komponen-komponen yang berkaitan dengan ultrasound. Kelebihan dan batasan ultrasound ditonjolkan dan penekanan juga diberikan kepada pengurusan pesakit, Pemantauan berkala dan Keselamatan menyemak peralatan ultrasound.

Kandungan Kursus ini direkabentuk untuk menyediakan pelajar radiografi komponen dan prinsip-prinsip berkaitan dengan Encik pengimejan. Kelebihan dan batasan Encik ditonjolkan dan penekanan juga diberikan kepada peraturan keselamatan pesakit dan kakitangan.

Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada pengetahuan asas dan kemahiran dalam mamografi untuk membolehkan mereka mengembangkan kecekapan klinikal profesional. Modul ini meliputi teknik pencitraan dan protokol, instrumentasi, anatomi radiografi dan patologi dalam mamografi. Penekanan diberikan kepada reka bentuk dan ciri khas unit mamografi yang berdedikasi, pengurusan pesakit, QAP dan QC dalam mamografi.

Kandungan direka untuk memberi pemahaman mengenai komponen, prinsip dan operasi sistem pengimejan digital yang terdapat dalam radiologi diagnostik. Faktor-faktor yang mempengaruhi pengambilalihan, paparan, pengarkiban dan pengambilan imej dibincangkan.

Kursus ini akan membantu pelajar memahami teknik pengimejan dan protokol, instrumentasi, penilaian imej dan tafsiran dalam pengimejan radionuklida Perhatian khusus akan diberikan kepada penyediaan radiofarmatik dan pentadbiran, keselamatan dan bahaya radiasi, pengesanan penyakit, pengehadan dan perbandingan dengan modaliti lain.

Kursus ini akan membantu pelajar memahami teknik pengimejan dan protokol, instrumentasi, penilaian imej dan tafsiran dalam pengimejan ultrasound.

Kandungan kursus ini menyediakan pelajar dengan teknik pencitraan yang berkaitan dengan sistem saraf pusat (CNS), leher, toraks, sistem muskuloskeletal dan daerah pelvis abdomino. Kandungan itu meliputi aplikasi klinikal khusus, gegelung yang tersedia dan penggunaannya, pertimbangan dalam urutan imbasan, pilihan spesifik dalam protokol (mis., Ketebalan kepingan, arah fasa dan pampasan aliran), dan kriteria kedudukan. Struktur anatomi dan pesawat yang paling baik menunjukkan anatomi dibincangkan serta ciri isyarat struktur normal dan tidak normal

Kursus ini direka untuk memberi pemahaman mengenai prinsip asas pembentukan imej digital dan aspek teknikalnya yang berkaitan, aplikasi mereka dalam pengimejan perubatan. Pelajar akan didedahkan kepada trend semasa dalam pemprosesan imej berkenaan dengan modaliti pengimejan tertentu.

Kursus ini direka untuk membangunkan pengetahuan asas dan kemahiran dalam amalan berasaskan bukti. Ia menyediakan garis panduan untuk mendekati keadaan klinikal dan keupayaan untuk menggunakan strategi yang paling cekap untuk menilai soalan khusus untuk pesakit individu yang diarahkan oleh garis panduan berasaskan bukti. Kursus ini akan merangkumi bagaimana menubuhkan semakan sistematik mengenai topik minat

Kursus ini direka untuk memperkenalkan pelajar kepada bahasa Arab. Kursus ini merangkumi semua aspek bahasa (membaca, menulis, bercakap dan mendengar) dan mengembangkan pelajar, fasih berbahasa.

Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada disertasi / projek. Pembangunan projek terpilih dijalankan melalui perundingan dengan penyelia akademik tertentu. Pelajar dikehendaki mengkaji secara menyeluruh kesusasteraan, menganalisis data yang diperoleh, membangunkan dan menyediakan disertasi / projek.

Murid-murid akan berlatih di jabatan pengimejan di hospital-hospital di bawah pengawasan langsung radiographers hospital dan pensyarah KPJUC. Para pelajar akan terus mendapat pengalaman mengenai prosedur radiografi dan khas sambil terus mengembangkan kemahiran dan kompetensi yang diperlukan untuk bekerja di mana-mana jabatan pencitraan

Murid-murid akan berlatih di jabatan pengimejan di hospital-hospital di bawah pengawasan langsung radiographers hospital dan pensyarah KPJUC. Pelajar akan terus mendapat pengalaman mengenai prosedur radiografi dan khas sambil terus mengembangkan kemahiran dan kecekapan yang diperlukan untuk bekerja di mana-mana jabatan pengimejan.

Murid-murid akan berlatih di jabatan pengimejan di hospital-hospital di bawah pengawasan langsung radiographers hospital dan pensyarah KPJUC. Pelajar akan terus mendapat pengalaman mengenai prosedur radiografi dan khas sambil terus mengembangkan kemahiran dan kecekapan yang diperlukan untuk bekerja di mana-mana jabatan pengimejan.