Gambaran Keseluruhan Program

Sarjana Muda Sains Farmaseutikal dengan Sains Kesihatan (Kepujian) adalah program ijazah berorientasikan kerjaya yang unik yang ditawarkan oleh KPJ Healthcare University College, Nilai. Program ini mendapat pengiktirafan sepenuhnya oleh MQA dan KPT. Pelajar program ini memperoleh kemahiran yang mudah digunakan untuk industri farmaseutikal dan penjagaan kesihatan melalui penggabungan prinsip teori dan latihan praktikal di makmal skala perintis yang sangat canggih di dalam kampus. Ditauliahkan oleh MQA dan KPT. Selain itu, latihan industri dan penyelidikan memastikan untuk mengembangkan kemahiran untuk menangani cabaran semasa dan masa depan dalam industri farmaseutikal dan penjagaan kesihatan.

Program ini adalah penggabungan dua bidang yang lebih luas iaitu Ilmu Farmaseutikal, dan Sains Kesihatan. Ini untuk memastikan graduan mempunyai peluang pekerjaan dan pendidikan tinggi yang lebih luas di Malaysia dan luar negara. Bidang utama pekerjaan siswazah termasuk:

PROSPEK MASA DEPAN

Pembuatan Farmaseutikal / Kawalan kualiti / Jaminan kualiti / Penyelidikan penemuan dan perumusan ubat / Pembangunan ubat novel / Reka bentuk bentuk dos / Urusan peraturan / Penyelidikan klinikal / Nutraceuticals / Kosmetikutikal / Industri herba / Industri bioteknologi / Industri makanan dan minuman / Pemasaran produk farmaseutikal dan penjagaan kesihatan / Pengurusan produk / Perancangan dan pentadbiran hospital / Penyelidikan penjagaan kesihatan / Makmal Perubatan

“HANDS-ON” PENGALAMAN MAKMAL TANPA HAD

Pelajar BPS mendapat pengalaman luas dari segi kerja makmal dengan melibatkan diri mereka di Pusat Kecemerlangan Sains Farmaseutikal. Pusat ini dilengkapi dengan peralatan analisis canggih seperti HPLC, Gas Chromatography, FTIR, Flame Photometry dan banyak lagi. Pusat ini juga mempunyai barisan pembuatan tablet tersendiri yang memberikan pengalaman langsung kepada pelajar sebelum melangkah ke industri sebenar di luar sana.

LATIHAN AKADEMIK BERASASKAN INDUSTRI

Sekolah Farmasi, melalui Pusat Kecemerlangan membentuk integrasi yang kuat antara akademik dan industri dengan bekerjasama dalam pelbagai projek industri. Industri-industri ini melibatkan pelajar kita sebagai pelatih pada semester akhir mereka dan ini membuka jalan ke peluang pekerjaan yang kukuh. Gabungan dengan industri ini banyak seperti Pharmaniaga, Novugen, KCK, Unimed, KKM Pharma dan banyak lagi. Hubungan yang erat memastikan masa depan yang cerah bagi graduan kami.

Peluang kerjaya

Malaysia muncul sebagai hab serantau bagi industri Farmaseutikal, Kosmetikal, Nutrikal dan herba. Graduates of this program have great job opportunities in Pharmaceutical and healthcare sector in drug discovery research, product development, quality control, regulatory affairs, marketing and management, hospital planning and administration, and academic within Malaysia and overseas.

Pada masa ini, graduan program ini bekerja di industri terkemuka seperti PharmaNiaga, Novugen, Kotra Pharma, Topglove, DKSH, Zontron farmasi, Kementerian Kesihatan, UniMED, Hershey, Accobiotech, Unison Nutraceuticals, dan Lens Pharmaceuticals, Singapura. Sebilangan yang lain melanjutkan pelajaran di Malaysia dan luar negara. Hasil penyelidikan para graduan telah disajikan dalam pelbagai pertandingan inovasi dan mendapat beberapa anugerah.

Membiayai Pengajian anda

Melangkah ke tahun 2021, KPJ menawarkan Biasiswa untuk Sarjana Muda Sains Farmaseutikal dalam bentuk Biasiswa oleh Merit yang mencerminkan komitmen kami dalam menjayakan saintis farmasi dan penjagaan kesihatan masa depan. Dengan gabungan PTPTN dan Biasiswa kami, pelajar mungkin perlu membayar yuran pengajian yang sangat sedikit. Alumni KPJUC juga diberi Biasiswa Alumni sebanyak 10% yang membolehkan pemotongan yuran selanjutnya. Dengan latihan industri yang disahkan di organisasi ternama, pelajar boleh bercita-cita untuk bekerja di industri ini setelah tamat pengajian. Semua pelajar Sarjana Muda juga akan menikmati penginapan di kampus secara percuma di Nilai untuk tahun pertama.

Mohon sekarang

PENYELARAS PROGRAM

Nama : Assoc. Prof. Dr. Abdullah Khan
Emel : abdullahkhan@kpjuc.edu.my

Phone No : 01116349787

BUTIR-BUTIR PROGRAM

 • Code – R/727/6/0034 (03/2025) (MQA/FA1682)
 • Tempoh – Sepenuh Masa (4 Tahun / 8 Semester)
 • Yuran –Tempatan: RM80,000 / Antarabangsa : RM140, 000
 • Mod : Sepenuh Masa
 • Kampus : KPJUC Nilai
 • Pengambilan – Mac dan September
WhatsApp saya
BIASISWA

SYARAT KEMASUKAN

Pelajar Malaysia:

 • Lulus STPM dengan 3 prinsipal ‘B’ termasuk Kimia dan dua mata pelajaran Sains atau Matematik; ATAU
 • Lulus A-Levels dengan gred BBC termasuk gred B dalam Kimia, salah satu mata pelajaran – Biologi, Fizik atau Matematik dan Pengajian Umum; ATAU
 • Lulus dalam matrikulasi dengan minimum CGPA 2.70 dan ke atas termasuk subjek Kimia; ATAU
 • Lulus Asasi dalam Sains dengan gred B dalam dua (2) mata pelajaran termasuk Kimia dan sekurang-kurangnya CGPA 2.75 dan ke atas; ATAU
 • Lulus Diploma Farmasi atau bidang berkaitan dari institusi yang diiktiraf dengan sekurang-kurangnya PNGK 2.50; ATAU
 • Lulus Diploma Sains atau dalam bidang berkaitan dari institusi yang diiktiraf dengan sekurang-kurangnya PNGK 2.75; ATAU
 • Lulus Ijazah Sarjana Sains dengan sekurang-kurangnya PNGK 2.50 dan ke atas; ATAU
 • Kelayakan akademik lain yang setara; DAN 
 • Calon harus mempunyai MUET Band 3, TOEFL 570, IELTS Band 5.5 atau lulus Ujian Aptitude Bahasa Inggeris yang dijalankan oleh KPJUC setelah diluluskan oleh Senat
Pelajar Antarabangsa
 • Kelayakan Antarabangsa akan dinilai dan dirujuk oleh MQA untuk kelulusan atas dasar kes ke kes.
 • Keperluan Bahasa Inggeris: MUET – Band 3; TOEFL 570; IELTS Band 5.5, atau lulus Ujian Aptitude Bahasa Inggeris yang dijalankan oleh sekolah sains Behavioral, KPJUC atas kelulusan oleh Senat.

BUTIRAN PROGRAM

Modul ini menerangkan prinsip asas kimia. Topik yang diliputi dalam kuliah termasuk struktur atom, keadaan bahan, stoikiometri dan pelbagai jenis reaksi kimia.

Modul ini menyediakan pengetahuan asas dan pemahaman mendalam, berhubung dengan struktur tubuh manusia dan fungsi pelbagai organ. Ia juga menyediakan asas untuk pelajar mempelajari subjek seperti Patofisiologi Farmakologi. Pengetahuan mengenai bagaimana fungsi tubuh adalah penting untuk memahami prosedur dan tindakan dadah.

Modul ini menerangkan tentang struktur dan fungsi mikroorganisme prokaryotik dan eukariotik, pertumbuhan mikroorganisma dalam keadaan makmal, kaedah yang terlibat dalam pengasingan dan pengenalpastian mikroorganisma dan mengawal mikroorganisma dan juga termasuk interaksi mikroba dengan manusia dan alam sekitar.

Modul ini akan membolehkan pelajar memahami peranan mereka dalam bidang farmaseutikal dan kesihatan dengan menyediakan pengetahuan dan maklumat asas kepada mereka. Modul ini memperkenalkan prospek kerjaya kepada pelajar-pelajar dalam bidang Farmaseutikal dan Penjagaan Kesihatan.

Kursus bahasa Inggeris peringkat tinggi ini menyediakan pelajar dengan kaedah carian literatur yang sesuai melalui analisis bahan penyelidikan (kesahihan kandungan) untuk tujuan penyelidikan dan cadangan pembangunan. Pelajar juga mempelajari struktur yang sesuai untuk menulis karangan argumen, serta bahasa yang betul dalam menyampaikan hujah. Bagi tujuan menulis kemahiran untuk laporan, pelajar juga mempelajari proses penulisan dan laporan penulisan. Selain itu, para pelajar juga mendapat pengetahuan dan kemahiran berfikir secara kritis untuk menghasilkan Kajian Kritikal dan Cadangan. Menyediakan rujukan dari pelbagai sumber maklumat yang berkaitan juga dipelajari dalam kursus ini untuk tujuan penyelidikan

Kursus ini membincangkan ilmu ketamadunan yang meliputi pengenalan ilmu ketamadunan, perkembangan dan interaksi ketamadunan dalam Tamadun Islam, Melayu, CIna, India serta isu ketamadunan kontemporari dalam Tamadun Islam dan Tamadun Asia. Kursus ini bertujuan memberi kefahaman mengenai setiap elemen tersebut dan implikasinya terhadap proses pembangunan negara. Selain itu, perbincangan dan perbahasan dalam kursus ini turut berperanan dalam usaha melahirkan pelajar yang mengetahui warisan sejarah negara, memupuk nilai murni, mempunyai jati diri kebangsaan dan menghargai kepelbagaian.

Modul ini meliputi tahap kemasukan kimia organik. Topik yang dibincangkan dalam kuliah termasuk prinsip asas kimia organik, tatanama sebatian organik, Stereokimia, tindak balas penggantian alifatik nukleik dan tindak balas penghapusan, tindak balas penambahan nukleofilik, tindak balas tambahan elektrofilik dan tindak balas radikal bebas.

Modul ini terdiri daripada dua pengajaran utama yang dapat dicapai oleh pelajar, yang merupakan modul Sokongan Asas Kehidupan yang diterima pakai daripada garis panduan Persatuan Jantung Amerika dan modul Bantuan Kecemasan Kecemasan yang diterima pakai daripada garis panduan Persatuan Saluran Merah Kebangsaan Amerika dalam menguruskan kes kecemasan berlaku di tempat kerja. Pelajar akan mencapai pengetahuan dan kemahiran untuk menangani pelbagai situasi pertolongan cemas kecemasan di tempat kerja.

Modul ini merangkumi topik termasuk kecederaan sel dan penyebab, patogenesis kecederaan sel, atrofi, hipertrofi, keradangan, mediator dan mekanisme pembaikan. Subjek juga meliputi patofisiologi pelbagai penyakit berjangkit dan tidak berkhasiat serta gangguan umum kepada tubuh manusia.

Modul ini menerangkan tentang konsep asas interaksi reseptor ubat, dan aspek molekul tindakan dadah. Unit ini juga merangkumi penerangan mengenai fisiologi dan farmakologi dadah yang bertindak ke atas sistem kardiovaskular, sistem pernafasan dan sistem haemopoietik.

Modul ini merangkumi konsep asas bentuk dos & sifatnya termasuk pengiraan farmaseutikal dan pemahaman latar belakang teori dan praktikal bentuk dos monophasic dan biphasic

Kursus ini membincangkan konsep asas, latar belakang dan realiti sosial masa kini hubungan etnik di Malaysia dari perspektif kesepaduan sosial. Tujuan kursus ini ialah memberikan kesedaran dan penghayatan dalam mengurus kepelbagaian ke arah pengukuhan negara bangsa.Pengajaran dan pembelajaran akan dilaksanakan dalam bentuk pembelajaran berasaskan pengalaman melalui aktiviti individu, berpasukan dan semangat kesukarelaan. Pada akhir kursus ini, pelajar diharapkan dapat mengamalkan nilai-nilai murni, mempunyai jati diri kebangsaan, dan menerima kepelbagaian sosio-budaya etnik di Malaysia.

Modul ini memberikan penerusan pengetahuan kimia organik serta hubungan antara sains organik dan sains farmaseutikal. Topik-topik yang diliputi dalam kuliah termasuk teori resonans, tindak balas penggantian aromatik elektrofilik, kimia heterosiklik, hidrokarbon aromatik polinomuk, sebatian heteroaromatik penting, asid karboksilik, amina dan fenol.

Topik yang dibincangkan dalam modul ini termasuk bio-energetik, enzim dan ko-enzim, biokimia dan biotransformasi makromolekul seperti karbohidrat, protein, lipid dan asid nukleik dan parameter biokimia dengan makna

Topik yang dibincangkan dalam modul ini termasuk prinsip teori serbuk, persediaan dos semisolid, suppositories dan pessaries, serta produk biologi. Prinsip-prinsip serta kemahiran tangan diajar dalam persiapan serbuk, krim, gel dan suppositori. Topik ini juga membolehkan pelajar memahami produk biologi dan persediaannya, dan membincangkan produk biologi dan persiapan mereka melalui pembelajaran berasaskan pasukan

Modul ini memberi tumpuan kepada sifat fiziko-kimia molekul ubat seperti pH, kelarutan, fenomena interfacial, penyebaran dan pembubaran, rheologi, mikromeritik dan kajian sistem bersurai.

Modul ini menerangkan fisiologi dan konsep farmakologi sistem saraf, endokrin, pembiakan dan kekebalan tubuh autonomi. Ia akan membolehkan pelajar memahami pelbagai proses penghantaran kimia dan ubat mengubahnya.

Topik-topik yang diliputi dalam modul ini merangkumi prinsip asas, reka bentuk dan kerja mesin atau peralatan yang diperlukan untuk pelbagai proses farmaseutikal seperti pemindahan haba, pengekstrakan, penyejatan, penyulingan, pengeringan, pencampuran, pengurangan saiz dan pemisahan, penghabluran, penapisan, sentrifugasi dan konsep umum reka bentuk susun atur loji farmaseutikal

Topik yang diliputi dalam modul ini termasuk prinsip asas kimia perubatan yang berkaitan dengan farmakokinetik dan sifat fizikokimia molekul dadah, metabolisme dadah, reka bentuk dadah dan penemuan, SAR dan QSAR.

Topik-topik yang diliputi dalam modul ini termasuk konsep dan langkah-langkah dalam kajian praformulasi mengenai sistem penyampaian ubat konvensional dan novel, kinetika kestabilan, prinsip biopharmaceutical dan farmakokinetik dalam pembangunan bentuk dos, bioavailabiliti dan kajian bioequivalence dengan garis panduan pengawalseliaan yang berkaitan

Objektif utama modul ini adalah untuk memperkenalkan pelajar tentang aspek kaedah analisis kualitatif dan kuantitatif dan aplikasi mereka menggunakan bahan kimia, dan kaedah analisis instrumental

Modul ini menerangkan tentang pelbagai aspek fisiologi sistem saraf pusat dan farmakologi ubat-ubatan pada sistem saraf. Subjek juga termasuk masalah biasa yang berkaitan dengan ubat penyalahgunaan. Ia menerangkan langkah-langkah yang mungkin untuk mengawal penyalahgunaan dadah.

Modul ini menyediakan pengetahuan asas mengenai penanaman, pengumpulan dan pemprosesan tumbuhan ubatan. Tambahan pula, ubat perwakilan dari pelbagai sumber morfologi akan dibincangkan secara terperinci, yang melibatkan penerangan ciri-ciri makro dan mikroskopinya. Pengagihan geografi, penanaman, pengumpulan, unsur kimia dan kegunaannya akan ditekankan, yang akan dibuat lebih jelas apabila pelajar pergi untuk kerja lapangan untuk menghargai tanaman ubat dalam persekitaran semulajadi mereka. Di samping itu, kursus ini merangkumi kajian serat yang digunakan dalam pembalut dan produk pembedahan yang digunakan dalam penapisan.

Topik yang diliputi dalam modul ini termasuk pengekstrakan, pengasingan dan pengenalpastian metabolit sekunder / phytoconstituents dan kimia mereka, analisis mikroskopik, laluan metabolik tumbuhan primer dan sekunder dan budaya tisu tumbuhan, pelbagai rumusan herba, penyeragaman dadah mentah dan rumusan herba.

Modul ini menerangkan pelbagai aspek kemoterapi, kawalan dan pengurusan jangkitan menggunakan antimikrobial, antiprotozoal dan ubat anthelmintik. Unit-unit ini juga menangani dadah yang bertindak ke atas sistem endokrin seperti ubat-ubatan yang digunakan dalam rawatan diabetes, disfungsi tiroid, gangguan kelenjar pituitari dan kelenjar adrenal.

Modul ini memperkenalkan teknik skala pelbagai bentuk dos dan pemilihan eksipien yang sesuai dan teknik lain dalam rumusan tablet, kapsul, persediaan steril, dan aerosol.

Kursus ini bertujuan untuk membangunkan pemahaman tentang prinsip-prinsip yang mendasari teknik yang digunakan dalam spektroskopi dan kromatografi termasuk aplikasi mereka untuk industri farmaseutikal.

Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada prinsip biopharmaceutics dan farmakokinetik. Pelajar akan didedahkan kepada model dan pengiraan farmakokinetik. Kemahiran dikembangkan melalui pensyarah dan pembelajaran berasaskan praktikal dan kes.

Modul ini merangkumi dogma pusat biologi molekul, vektor dan alat yang digunakan dalam teknologi DNA rekombinan, pengeluaran produk DNA rekombinan seperti insulin, hormon pertumbuhan, interferon dan vaksin rekombinan dan juga termasuk antibodi monoklonal, terapi gen, sel stem, sel dan tisu , haiwan transgenik dan aplikasi bioteknologi dalam industri farmaseutikal.

Kursus ini akan membolehkan pelajar memahami peranan profesional kesihatan bersekutu dalam memastikan keselamatan di tempat kerja. Ia merangkumi aspek perundangan, pelbagai bahaya pekerjaan, klasifikasi risiko, kecederaan berkaitan pekerjaan, gangguan dan hierarki kawalan bahaya.

Topik yang diliputi dalam modul ini termasuk Prinsip Asas dan Konsep Epidemiologi, kelas populasi yang berbeza, kaedah pengumpulan data dan analisis data serta mengenal pasti sumber-sumber kesilapan dalam kajian epidemiologi.

Modul ini memperkenalkan kepada para pelajar Praktik Pengilangan Baik (GMP), Amalan Laboratori Baik (GLP) dan prinsip Amalan Pengedaran Baik (KDNK) dan keperluan untuk industri pembuatan farmaseutikal. Modul ini juga memperkenalkan prinsip dan keperluan Farmaseutikal Halal bersama dengan garis panduan peraturan farmaseutikal serantau di Malaysia, UK, Amerika Syarikat dan Australia.

Kursus ini direka khusus untuk pelajar-pelajar yang memerlukan pengetahuan dan kemahiran yang komprehensif, jelas dan tepat mengenai persediaan kosmetik yang termasuk produk penjagaan kulit, produk penjagaan rambut, persediaan make-up, produk bayi, produk pergigian dan jenis dan klasifikasi parfum . Terdapat pembelajaran berasaskan praktikal dan kes digabungkan untuk modul ini.

Kursus ini menerangkan sistem penyampaian penjagaan kesihatan yang diamalkan di Malaysia. Ini akan membolehkan pelajar memahami kecekapan teras yang diperlukan untuk profesional penjagaan kesihatan untuk meningkatkan kecekapan kemudahan penjagaan kesihatan dan kualiti penjagaan yang disediakan; untuk mengurus, mengarah dan menyelaras perkhidmatan kesihatan dalam pelbagai tetapan, dari hospital ke amalan kumpulan perubatan. Mengendalikan tanggungjawab tersebut memerlukan campuran kemahiran pentadbiran perniagaan dan pengetahuan tentang perkhidmatan kesihatan, serta undang-undang, dasar dan peraturan yang mengawal industri.

Kursus ini merangkumi penggunaan teknologi untuk meningkatkan penjagaan pesakit serta meningkatkan keselamatan pesakit. Informatika memperkatakan data yang dihasilkan oleh perisian yang digunakan dalam penjagaan pesakit, bukan sahaja penyimpanan data tetapi juga pengambilan data sebagai laporan klinikal yang bermakna dan pengurusan sistem maklumat untuk memastikan keselamatan pesakit dan hasil perubatan optimum.

Kursus ini merangkumi penggunaan teknologi untuk meningkatkan penjagaan pesakit serta meningkatkan keselamatan pesakit. Informatika memperkatakan data yang dihasilkan oleh perisian yang digunakan dalam penjagaan pesakit, bukan sahaja penyimpanan data tetapi juga pengambilan data sebagai laporan klinikal yang bermakna dan pengurusan sistem maklumat untuk memastikan keselamatan pesakit dan hasil perubatan optimum.

Kursus ini direka bentuk untuk memperkenalkan pelbagai undang-undang dan etika yang berkaitan dengan produk farmaseutikal dan penjagaan kesihatan.

Modul ini bertujuan untuk memberi pengetahuan tentang ubat penyalahgunaan biasa dan masalah penyalahgunaan dadah kepada individu dan masyarakat, mengenal pasti faktor-faktor yang bertanggungjawab untuk penyalahgunaan dadah, dan menggunakan pengetahuan untuk rawatan dan pencegahan penyalahgunaan dadah.

Kursus ini melengkapkan kursus Metodologi Penyelidikan, kerana pelajar akan mempelajari konsep dan prinsip statistik asas untuk membantu analisis data dan tafsiran. Selain daripada penekanan kepada pemahaman tentang statistik asas dan alat persembahan data, sesi praktikal menggunakan perisian SPSS dimasukkan untuk memudahkan analisis dan pendedahan sebenar terhadap pengendalian dan pengurusan data.

Banyak perniagaan baru membesarkan berdasarkan aplikasi baru teknologi sedia ada atau teknologi baru. Sebaliknya, banyak perniagaan baru runtuh kerana pihak pengurusan tidak memahami keperluan pelanggan, amalan pengurusan yang baik dan juga peranan teknologi. Tujuan utama kursus ini adalah untuk memberi pelajar keusahawanan melalui pengenalan kepada proses keusahawanan. Antara lain, kursus ini merangkumi topik-topik seperti keputusan untuk menjadi usahawan, membangunkan idea-idea perniagaan yang berjaya, bergerak dari idea kepada firma keusahawanan dan mengurus dan mengembangkan firma dan entiti keusahawanan.

Kursus ini akan memperkenalkan pelajar-pelajar untuk memahami konsep asas psikologi dan tuntutan penduduk di pelbagai peringkat kehidupan mereka. Ia akan menjadikan pelajar-pelajar meningkatkan kemahiran komunikasi mereka dengan profesional bersekutu. Ia juga akan membantu para pelajar memahami psikologi yang tidak normal dan cabaran masa depan kepada profesional penjagaan kesihatan dalam psikologi kesihatan dan penyakit

Modul ini memperkatakan semua komponen pemasaran seperti produk, tempat, harga, dan promosi farmaseutikal. Ia mengandungi topik yang berkaitan dengan konsep pengurusan, prinsip pengurusan dan fungsi pengurusan seperti merancang, menganjurkan, mengarah, memimpin, memotivasi dan mengawal. Kursus ini memberi tumpuan kepada isu-isu organisasi, pengurusan dan teknologi yang berkaitan dengan jualan farmaseutikal dan pemasaran.

Topik-topik yang diliputi dalam modul termasuk jenis hospital dan kepentingan lokasi dan susunan hospital dan keseluruhan pengurusan kemudahan hospital dari segi kakitangan, peralatan, sistem maklumat, pengurusan inventori hospital dan pengurusan bencana.

Topik yang diliputi dalam kuliah termasuk prinsip, konsep dan sistem promosi dan dasar kesihatan. Perancangan, pengurusan, campur tangan dan pelaksanaan promosi kesihatan diajar dalam modul ini. Pelajar akan menerapkan pengetahuan yang diajar melalui persembahan dan projek untuk memenuhi keperluan modul ini.

Topik yang diliputi dalam modul ini termasuk penemuan dadah, reka bentuk dan pembangunan, mencari sasaran dadah, kimia pengkomputeran dan reka bentuk ubat komputer bantuan mekanik Kuantum dan Molekul, termasuk model pemodelan molekul dan dok.

Modul ini memberi tumpuan kepada perkembangan dalam farmaseutikal seperti sistem penyampaian dadah yang berterusan, dikawal dan disasarkan secara lisan dan tanpa per oral.

Modul ini merangkumi konsep utama dalam perubatan alternatif dan menawarkan pelajar pemahaman tentang setiap jenis ubat alternatif

Topik yang diliputi dalam modul ini termasuk skop perakaunan, penilaian prestasi syarikat dan pelaporan kewangan, klasifikasi kos dan harga, membuat keputusan kewangan dan pengurusan pelaburan dan prestasi dan harga pemindahan dalam pembahagian organisasi.

Kursus ini berfungsi sebagai penerusan kursus Metodologi Penyelidikan pada semester 6 dimana satu kajian (makmal atau kajian lapangan) akan dijalankan oleh pelajar-pelajar di kawasan yang telah dipilih. Untuk tujuan penilaian akhir, mereka dijangka membentangkan hasil secara lisan dan juga dalam bentuk disertasi (iaitu laporan akhir). Format disertasi secara dekat berikut biasanya disediakan untuk tesis pasca siswazah mengikut peraturan universiti. Secara keseluruhannya, pelajar mempelajari aspek penyelidikan yang penting, mengendalikan isu-isu berkaitan serta teknik-teknik penulisan akademik yang betul, memetik, merujuk dan jika mungkin, persembahan persidangan dan penerbitan dalam jurnal saintifik.

Subjek ini dibentuk untuk memberi maklumat dan kefahaman yang jelas berkenaan kepentingan dasar awam serta proses pembentukan dasar di Malaysia yang merangkumi aspek politik, ekonomi dan sosial. Selain itu subjek ini juga menumpukan kepada jentera pentadbiran kerajaan serta fungsi-fungsinya dalam membentuk sesuatu dasar di Malaysia. Subjek ini juga akan membincangkan isu-isu semasa yang berkaitan dengan penggubalan dasar di Malaysia.

Kursus ini membincangkan konsep projek penglibatan komuniti, penyediaan kertas cadangan dan ciri-ciri projek yang berkesan. Tujuan kursus ini adalah untuk memberi pemahaman dan penghargaan dalam melaksanakan projek-projek penglibatan komuniti. Pengajaran dan pembelajaran akan dijalankan dalam bentuk ceramah interaktif, perbincangan kumpulan, pembelajaran pengalaman melalui aktiviti kumpulan dan kesukarelawanan. Pada akhir kursus, pelajar dijangka dapat mengamalkan nilai dan etika, kepimpinan dan kerja berpasukan serta tanggungjawab sosial.

Kursus ini membincangkan dinamik perkembangan personaliti dan kemudiannya membimbing para pelajar untuk membandingkan diri mereka dengan ideal supaya mereka akan lebih menyedari kesukaran personaliti mereka. Ia terus mengkaji teori perkembangan personaliti, peringkat teori pembangunan, penyelidik utama dalam psikologi keperibadian, dan pengaruh utama perkembangan personaliti.

Kursus ini bertujuan untuk mengkaji dan mengamalkan prinsip-prinsip dalam bercakap awam yang strategik, yakin, dan berwibawa. Termasuk pelbagai persembahan lisan: majlis khas, pengalaman peribadi, dan impromptu, perbincangan panel, bermaklumat dan persuasif . Fokus pada pengurusan kecemasan, organisasi pertuturan dan sokongan, etika komunikasi, penonton yang pelbagai, kemahiran mendengar dan penghantaran yang dinamik

Modul ini bertujuan untuk menerangkan asas-asas ekonomi dan aplikasinya dalam sektor farmaseutikal dan penjagaan kesihatan. Unit ini menerangkan teori-teori yang berkaitan dengan ekonomi, dasar sistem penjagaan kesihatan Malaysia dan pengurusan dan peraturan-peraturan dan gambaran keseluruhan pembangunan dan peraturan farmaseutikal antarabangsa, dan antarabangsa skim manfaat farmaseutikal, pembayaran balik dan harga.