Gambaran Keseluruhan Program

Sijil Asas Lepasan dalam Kejururawatan Perioperatif (PBPOP) adalah program home grown 6 bulan yang ditawarkan oleh Sekolah Kejururawatan, Kolej Universiti KPJ Healthcare, Nilai Negeri Sembilan. Ia mendapat persetujuan dari Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia (MOHE) pada September 2019 dan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA). Struktur kurikulum dipandu oleh Standard dan Garis Panduan Lembaga Jururawat Malaysia. Sijil Asas Lepasan dalam Kejururawatan Perioperatif adalah 20 kredit program dan untuk amalan klinikal ia akan dilakukan di berbagai hospital KPJ yang terakreditasi.

Peluang kerjaya

Kursus ini direka terutamanya untuk menyediakan Jururawat Berdaftar di Bilik Pengendalian dengan pengetahuan, kemahiran dan ciri yang diperlukan untuk berfungsi secara selamat dan berkesan dalam persekitaran perioperatif. Ia juga bertujuan untuk menyediakan Jururawat Bilik Operasi untuk memastikan kejururawatan berkualiti melalui penggunaan prinsip dan teknik asepsis, kawalan jangkitan, perancangan dan susunan anggota pasukan pesakit dan pembedahan yang merangkumi pengurusan di Bilik Pengendalian.

Mohon sekarang

PENYELARAS PROGRAM

Nama : Maizura Hasan

Emel :[email protected]

BUTIR-BUTIR PROGRAM

  • Kod Program – (N/723/2/0002) – MQA/PA 10492

  • Durasi – 6 bulan
  • Yuran –Tempatan : RM 9,700
  • Mod : Sepenuh Masa
  • Kampus : KPJUC Nilai
  • Pengambilan– September
WhatsApp saya

SYARAT KEMASUKAN

Pelajar Malaysia:

Keperluan kemasukan minimum untuk Sijil Lepasan dalam Kejururawatan Perioperatif:

  1. Mempunyai Diploma Kejururawatan dari institusi yang diiktiraf oleh MNB.
  2. Berdaftar dengan MNB
  3. Mempunyai Sijil Amalan Tahunan semasa (APC) untuk jururawat dari MNB.
  4. Pengalaman kerja klinikal minimum dua (2) tahun

BUTIRAN PROGRAM

Modul ini adalah untuk memberi pelajar konsep asas dalam bilik operasi termasuk tata letak fizikal, perancangan, dasar kawalan jangkitan dan pengurusan alam sekitar dalam teater operasi.

Modul ini akan menyediakan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran yang berkaitan dengan teknik pengendalian dan penyediaan instrumen, set dan troli persediaan yang digunakan dalam prosedur pembedahan juga isu-isu undang-undang medik dalam keperawatan perioperatif dan amalan selamat yang disyorkan.

Modul ini adalah untuk memberi para pelajar pengurusan dan penjagaan khusus kepada pesakit berdasarkan keistimewaan pembedahan dan penjagaan pesakit yang menjalani anestesia.

Modul ini adalah untuk memberi para pelajar peluang untuk memindahkan dan menggunakan pengetahuan dan kemahiran yang sedia ada ke dalam bidang amali perioperatif am dan mengambil bahagian dalam pelbagai peranan dalam bilik operasi.

Modul ini adalah untuk menyediakan pelajar tentang penjagaan instrumen melalui dekontaminasi, kaedah pensterilan, pemantau proses sterilisasi dan penggunaan sistem “cart”

Modul ini adalah untuk memberi para pelajar tentang konsep pengurusan dan peranan yang diperluas dalam teater operasi.

Modul ini adalah untuk memberi para pelajar peluang untuk memindahkan dan menggunakan pengetahuan dan kemahiran yang sedia ada ke dalam bidang amali perioperatif am dan mengambil bahagian dalam pelbagai peranan dalam bilik operasi.