Gambaran Keseluruhan Program

Program asas pasca ini dibangunkan untuk membantu jururawat kakitangan dalam pengetahuan dan kemahiran maju untuk melaksanakan kompeten dalam menguruskan pesakit pediatrik. Program ini akan merangkumi keadaan akut dan kronik dalam pediatrik. Bagi penyiaran klinikal, pelajar akan ditempatkan di hospital kumpulan KPJ dan juga hospital-hospital Kementerian Kesihatan. Sebagai teknologi dan campur tangan perubatan / farmaseutikal membolehkan kanak-kanak untuk terus hidup dari penyakit kanak-kanak dan berkembang menjadi remaja dan dewasa muda. Jururawat kanak-kanak memainkan peranan yang penting dalam menyediakan penjagaan berasaskan bukti yang berkualiti.

Peluang kerjaya

Kejururawatan pediatrik seperti kebanyakan kepakaran kejururawatan yang sangat tinggi dan dijangka tumbuh. Dalam masa akan datang, jururawat yang berkemahiran dalam bidang ini akan diperlukan malahan lebih lagi dalam tahun yang akan mendatang Pendidikan tambahan boleh membuka peluang untuk menjadi seorang pengamal jururawat pediatrik dengan pengetahuan dan kemahiran yang maju untuk melaksanakan kompeten dalam menguruskan pesakit pediatrik.

Mohon sekarang

PENYELARAS PROGRAM

Nama : Nurul Fariza Mohd Mustafa

Emel : [email protected]

BUTIR-BUTIR PROGRAM

  • Kod –(R/723/1/0158) – (03/2021)

  • Tempoh –Sepenuh Masa (6 Bulan / 1 Semester Panjang)
  • Yuran– Tempatan: RM8000
  • Mod : Sepenuh Masa
  • Kampus : KPJUC Nilai
  • Pengambilan –Januari dan September
WhatsApp saya

SYARAT KEMASUKAN

Pelajar Malaysia:

  • Berdaftar dengan Lembaga Jururawat Malaysia (LJM)
  • Mempunyai Sijil Amalan Tahunan semasa (APC) untuk jururawat
  • Minimum 2 tahun dalam pengalaman klinikal

BUTIRAN PROGRAM

Modul ini akan mendedahkan para pelajar tentang prinsip penjagaan dalam kejururawatan pediatrik, pertumbuhan normal dan perkembangan manusia mengikut kumpulan pediatrik dan campur tangan umum untuk mempromosikan dan menyokong pertumbuhan.

Modul ini memberi tumpuan kepada fungsi utama sistem badan contohnya; sistem pernafasan, kardiovaskular dan gastrointestinal dalam pediatrik. Penilaian spesifik bagi setiap sistem akan menjadi tumpuan pengajaran dan pembelajaran untuk menentukan sistem normal dan tidak normal sistem di atas di kalangan kanak-kanak

Modul ini adalah aspek praktikal modul 6123, sistem pernafasan, kardiovaskular dan gastrointestinal dalam pediatrik. Pelajar akan didedahkan kepada pelbagai jenis pendekatan penjagaan kejururawatan untuk mempromosikan hasil pesakit yang baik; seperti umum kepada penjagaan khusus mengenai strategi promosi kesihatan, penyelenggaraan penjagaan kanak-kanak yang mengalami keadaan yang berubah pada sistem pernafasan, kardiovaskular dan gastrointestinal.

Modul ini memberi tumpuan kepada fungsi utama sistem badan contohnya; sistem saraf pusat, musculoskeletal genito-kencing, kulit, sistem endokrin dalam pediatrik. Penilaian spesifik bagi setiap sistem akan menjadi tumpuan pengajaran dan pembelajaran untuk menentukan normality dan kelainan sistem di atas di kalangan kanak-kanak. Dalam modul ini, pelajar juga terdedah kepada penyakit berjangkit yang paling biasa di kalangan kanak-kanak dan campur tangan

Modul ini adalah aspek praktikal modul 6244. Pelajar akan didedahkan kepada pelbagai jenis pendekatan penjagaan kejururawatan untuk mempromosikan hasil pesakit yang baik; seperti umum kepada penjagaan khusus mengenai strategi promosi kesihatan, penyelenggaraan penjagaan bagi kanak-kanak yang telah mengalami perubahan pada sistem saraf pusat, sistem genital kencing musculoskeletal, kulit, dan endokrin dalam penjagaan pediatrik.

Ini adalah modul khas untuk pelajar memperoleh pengetahuan mengenai menyediakan program pendidikan pesakit yang membabitkan masalah kesihatan pada kanak-kanak. Pelajar didedahkan kepada pelbagai aspek intervensi terutamanya tafsiran hasil, perancangan untuk penjagaan khusus dan projek kecil berdasarkan bukti