Gambaran Keseluruhan Program

Sijil Profesional dalam Kejururawatan Penjagaan Kritikal (PCCCN) adalah program homegrown 6 bulan yang ditawarkan oleh Sekolah Kejururawatan, Kolej Universiti KPJ Healthcare, Nilai Negeri Sembilan. Ia mendapat persetujuan dari Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia (MOHE) pada 19 Julai 2012 dan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA). Struktur kurikulum dipandu oleh Standard dan Garis Panduan Lembaga Jururawat Malaysia. Sijil Profesional dalam Kejururawatan Penjagaan Kritikal (PCCCN) adalah 32 Kredit. PCCCN baru sahaja menyempurnakan Akreditasi oleh MQA dan LJM pada 1 dan 2 November 2018. Menunggu laporan penuhnya.

Peluang kerjaya

Kursus ini direka terutamanya untuk menyediakan Jururawat berdaftar dengan pengetahuan asas dan kemahiran untuk menguruskan dengan yakin mengurus pesakit pesakit dalam suasana penjagaan kritikal. Ia juga bertujuan menyediakan jururawat untuk menyediakan penjagaan teratur dan komprehensif kepada pesakit, termasuk pengurusan teknologi canggih.

Mohon sekarang

PENYELARAS PROGRAM

Nama : Mariyani Omar

Emel : [email protected]

BUTIR-BUTIR PROGRAM

 • Kod – (R/723/1/0158) – (08/2020)

 • Tempoh– Sepenuh Masa (6 Bulan/ 1 Semester Panjng)
 • Yuran –Tempatan: RM10,000 / Yuran Latihan ACLS & BLS: RM1,500
 • Mod : Sepenuh Masa
 • Kampus : KPJUC Nilai
 • Pengambilan – July
WhatsApp saya

SYARAT KEMASUKAN

Pelajar Malaysia:

 • Berdaftar dengan Lembaga Jururawat Malaysia (LJM)
 • Mempunyai Sijil Amalan Tahunan (APC) semasa untuk jururawat
 • Pengalaman kerja klinikal minimum dua (2) tahun
 • Mempunyai tiga (3) bulan pengalaman dalam bidang berkaitan

Status kesihatan:

 • Semua calon mestilah diperakui sesuai perubatan oleh seorang pengamal perubatan berdaftar dalam masa satu bulan dari permulaan program kejururawatan.
 • Calon dengan mana-mana syarat perubatan berikut tidak boleh dimasukkan ke dalam program seperti:
  – HIV / AIDS
  – Hepatitis B
  – Hepatitis C
  – Gangguan kesihatan mental
  – Epilepsy
  – Kebutaan warna
 • Calon mestilah tidak mempunyai kecacatan fizikal atau deria yang merosakkan yang menghalang ketangkasan keperawatan Kehamilan tidak dibenarkan sepanjang kursus

BUTIRAN PROGRAM

Modul ini adalah untuk menyediakan pelajar-pelajar dengan konsep dan alat asas untuk jururawat penjagaan kritikal untuk menangani tindak balas manusia terhadap masalah yang mengancam nyawa pada pesakit dan keluarga.

Modul ini akan menyediakan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran yang berkaitan dengan pembantu ventilator yang boleh digunakan untuk pesakit Pernafasan Akut Perut.

Modul ini akan menyediakan pelajar-pelajar untuk menganalisis pengesanan elektrokardiografi asas dengan tafsiran sistemik disrythmias, pengurusan dan intervensi pada pesakit dengan gangguan kardiovaskular dan semasa acara kod

Subjek ini adalah untuk memberi peluang kepada pelajar untuk menggunakan pengetahuan asas dan kemahiran untuk mengamalkan secara rahsia dan cekap untuk mengurus penjagaan pesakit pesakit yang kritikal sepanjang jangka hayat.

Modul ini akan menyediakan pelajar dengan pengetahuan dalam pengurusan pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang akut, endokrin dan gastrointestinal dalam tetapan penjagaan kritikal.

Modul ini akan menyediakan pelajar dengan pengetahuan dan pengurusan dalam Perubahan Sistem Saraf, Trauma dan pengurusan pembedahan dan Burns dalam tetapan penjagaan kritikal.

Modul ini akan menyediakan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan dalam mengendalikan pesakit dengan masalah hematologi dan gangguan imun, kejutan, sepsis dan disfungsi multiorgan dan masalah neonatal dalam penetapan penjagaan kritikal.

Subjek ini adalah untuk memberi peluang kepada pelajar untuk menerapkan pengetahuan asas dan kemahiran untuk mengamalkan keyakinan dalam penjagaan pesakit pesakit yang kritikal sepanjang jangka hayat.